SofiAir на смартфона казва мерките при мръсен въздух

https://www.24chasa.bg/novini/article/7954638 www.24chasa.bg
ЙОАНА ХРИСТОВА

Специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки в дни с мръсен въздух в София, вече работи. SofiAir може да се ползва на телефони с Android и iOS. То е разработено от Столичната община.

В събота в града бяха регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти над нормата от 50 мкг/куб. м на 4 от 5-те станции. Затова общината прави извънредни проверки във всички квартали за нерегламентирано горене на отпадъци. Инспектори са обходили над 60 строителни и търговски обекта, като в някои е установено нерегламентирано горене на отработени масла за отопление. От общината молят гражданите, ако станат свидетели на подобни случаи, да подават сигнали на тел. 02 987 55 55.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова във фейсбук вчера софиянци, които се топлят на дърва и въглища, при възможност да преминат на алтернативно гориво. През зимата 40% от замърсяването идва от отопление с твърдо гориво.

“Гражданите могат да следят специалния сайт air.sofia.bg. На него в реално време се виждат почасовите стойности и прогноза за 2 дни. Има и данни за цяла Европа.

За последното денонощие на няколко пъти над континента имаше такива атмосферни условия, които задържаха замърсяването в приземния слой”, каза зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Общината ще подмени безплатно старите печки на 20 000 домакинства, които се топлят на дърва и въглища. Монтират се и филтри на комините на сгради в “Красна поляна” и “Слатина”.