Над 300 000 тона храна се изхвърля годишно в Хърватия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7954906 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Над 300 000 тона храна се изхвърля годишно в Хърватия, докато в същото време организации опитват да подтикнат към солидарност със стотици гладни и бездомни хора, отбелязва агенция Хина.

Проучване показа, че в Хърватия годишно се изхвърля 75 кг храна на глава от населението. Изследването е било проведено през 2017 г. и покрива 115 хърватски домакинства. То показва, че по-голямата част от тях не осъзнават колко храна изхвърлят.

Изследователката Бранка Илаковац каза, че 77 процента от 380 000 тона хранителни отпадъци в Хърватия идват от домакинствата, докато в Европа този процент е малко над 50 на сто, предаде БТА.

Осемдесет и осем милиона тона храна се изхвърля в Европа и 1,3 милиарда тона - в целия свят.

Според хърватски експерти недостатъците в системата за управление на отпадъците също допринася за разхищението на храна. Бранка Илаковац посочи, че хората трябва да бъдат обучени в сортиране на отпадъците, защото страната е изостанала в това отношение.

Организацията "Каритас Хърватия" пък от години опитва да замени практиката на изхвърляне на храна с даряването й. В резултат през септември бяха внесени изменения в регулациите за даряване на храна, за да се премахнат пречките и това да става по-лесно. Представителка на министерството на земеделието каза, че дарители могат да даряват храна и след изтичането на срока й на годност, като може да ползват данъчни облекчения, когато даряват храна в срок на годност.

Разхищението на храна от домакинствата може да бъде намалено и чрез превенция, като се купува само толкова, колкото е необходимо, и като не се купува нова храна, докато не се изконсумира вече закупената, отбеляза Бранка Илаковац.