Над 300 000 тона храна се изхвърля годишно в Хърватия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7954906 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Над 300 000 тона храна се изхвърля годишно в Хърватия, докато в същото време организации опитват да подтикнат към солидарност със стотици гладни и бездомни хора, отбелязва агенция Хина.

Проучване показа, че в Хърватия годишно се изхвърля 75 кг храна на глава от населението. Изследването е било проведено през 2017 г. и покрива 115 хърватски домакинства. То показва, че по-голямата част от тях не осъзнават колко храна изхвърлят.

Изследователката Бранка Илаковац каза, че 77 процента от 380 000 тона хранителни отпадъци в Хърватия идват от домакинствата, докато в Европа този процент е малко над 50 на сто, предаде БТА.

Осемдесет и осем милиона тона храна се изхвърля в Европа и 1,3 милиарда тона - в целия свят.

Според хърватски експерти недостатъците в системата за управление на отпадъците също допринася за разхищението на храна. Бранка Илаковац посочи, че хората трябва да бъдат обучени в сортиране на отпадъците, защото страната е изостанала в това отношение.

Организацията "Каритас Хърватия" пък от години опитва да замени практиката на изхвърляне на храна с даряването й. В резултат през септември бяха внесени изменения в регулациите за даряване на храна, за да се премахнат пречките и това да става по-лесно. Представителка на министерството на земеделието каза, че дарители могат да даряват храна и след изтичането на срока й на годност, като може да ползват данъчни облекчения, когато даряват храна в срок на годност.

Разхищението на храна от домакинствата може да бъде намалено и чрез превенция, като се купува само толкова, колкото е необходимо, и като не се купува нова храна, докато не се изконсумира вече закупената, отбеляза Бранка Илаковац.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и