Опасно мръсен въздух в Сараево

https://www.24chasa.bg/novini/article/7954945 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Босненските власти съобщиха, че замърсяването на въздуха в столицата Сараево е достигнало опасно равнище през последните дни, предаде Асошиейтед прес.

Властите забраниха движението на товарни автомобили, отмениха публичните прояви на открито и предупредиха хората да не излизат. Други предприети мерки са намаляване на температурата на централното отопление, което работи на въглища, и забрана на строителни работи, при които се произвежда прах, предава БТА.

Тези мерки бяха наложени през седмицата от регионалното правителство в Сараево. Властите съобщиха, че през последните три дни стойността на праховите частици във въздуха е била най-малко два пъти, а понякога и пет пъти по-висока от лимита в ЕС от 50 микрограма на кубичен метър.

Босненската столица е разположена в долина и е заобиколена от високи планини. Градът винаги е страдал от високи концентрации на мъгла, смог и прах. Положението обаче се влоши през последното десетилетие заради построяването на високи сгради, които блокират движението на въздуха, старите и силно замърсяващи околната среда автомобили и увеличената употреба на отопление на въглища.

Според неотдавнашен доклад на Програмата на ООН за околна среда жителите на Сараево са изложени на едни от най-високите концентрации на замърсяване на въздуха в Европа. ООН посочи, че това намалява продължителността на живота в страната с до 1,3 години.