И кметовете в Гърция започнаха да се движат с електроавтомобили

https://www.24chasa.bg/novini/article/7955238 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис въвежда в действие стратегията по използване на екологично чисти превозни средства. След депутатите и кметовете започнаха да сменят парка с електроавтомобили.

По решение на премиера всички депутати сменят служебните си коли с електроавтомобили. По техния пример започнаха да действат и кметовете, и областните управители.

За сега не съществува финансова възможност за смяна на целия парк, но в рамките на няколко години и това ще стане, коментират гръцките кметове.Те са на мнение, че "държавната администрация трябва да даде пример на гражданите за използване на екологично чисти превозни средстава", предава БНР.

Гърция е на последните места в Европейския съюз по използване на електроавтомобили. Една от основните причини е липсата на верига от зарядни станции. Правителството предвижда целеви инвестиции за тяхното изграждане, като приоритет имат туристическите райони, както и централната магистрала "Егнатия одос".

В скоро време се очаква да се гласуват стимули за покупка, като и освобождаването на електроавтомобилите от общински данък, безплатно паркиране.