Споразумението за морските пространства на Турция и Либия не нарушава закона

https://www.24chasa.bg/novini/article/7955592 www.24chasa.bg
Хулуси Акар СНИМКА: Ройтерс

Споразумението на Турция с Либия за разграничаване на морските пространства между двете страни не е нито заплаха, нито нарушаване на правата или законите на други държави, заяви турският министър на отбраната, цитиран от Анадолската агенция, предава БТА.

Хулуси Акар, който говори пред командването на сухопътните сили в Анкара вчера, каза още, че Турция е изпълнила ангажиментите си, произтичащи от споразуменията й за Сирия със САЩ и Русия и очаква и те да направят същото. Двете сделки предвиждат освобождаване на райони в Сирия покрай границата с Турция от бойци на сирийските кюрдски Сили за защита на народа, напомня агенцията.

Акар изтъкна, че Турция "се отнася сериозно към заплахите за НАТО и очаква и Алиансът да изпълни отговорностите си към Турция".

Министърът говори само няколко дни след срещата на върха на НАТО в Лондон миналата седмица, отбелязва Анадолската агенция. Турция насърчи съюзниците си от НАТО да признаят за терористична групировка СЗН и да подкрепят турската операция в Северна Сирия, както и установяването на зона за сигурност там, където доброволно да се завърнат сирийски бежанци от Турция.