Румънска компания иска да купи активите на ЧЕЗ Румъния и Енел Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/7955726 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Два енергийни гиганта продават бизнеса си в Румъния, а потенциалният купувач е една от най-големите енергийни компании с изцяло румънски капитал, пише днес в. "Адевърул", цитиран от БТА.

Акционерите на румънската компания "Хидроелектрика" ще обсъдят на 12 декември възможно закупуване на акциите на групите ЧЕЗ Румъния и Енел Румъния.

"Адевърул" припомня, че чешката компания ЧЕЗ обяви миналото лято, че продава активите си в Румъния и други страни в региона, за да се съсредоточи върху инвестиции в Чехия. ЧЕЗ притежава в Румъния системата за дистрибуция на електроенергия в областта Олтения и вятърния парк във Фънтънеле-Коджалак с мощност 600 мегавата.

В средата на ноември ЧЕЗ обяви, че над 30 потенциални купувачи са проявили интерес към активите на компанията в Румъния чрез неангажиращи писма. След оценка на тези оферти през второто тримесечие на следващата година се очаква изпращането на ангажиращи оферти, а след това и подписване на споразумение със спечелилия търга. Финализирането на транзакцията се очаква през първата половина на 2021 г., съобщи групата ЧЕЗ.
Енел Румъния пък притежава местния пазар за дистрибуция на електроенергия в областите Южна Мунтения, Добруджа и Банат, както и капацитети за производство на възобновяема енергия, отбелязва румънският вестник.
Румънската компания "Хидроелектрика" е започнала процедура за покупка на активите на ЧЕЗ Румъния и Енел Румъния и иска одобрението на акционерите, за да наеме консултанти във връзка с покупката. Този въпрос ще бъде обсъден на извънредно Общо събрание на акционерите на 12 декември, посочва "Адевърул".
В. "Гъндул" пише, че президентът Клаус Йоханис ще обсъди днес с премиера Лудовик Орбан и министъра на финансите Флорин Къцу проекта за държавен бюджет за 2020 г. На срещата ще бъде анализирана и ситуацията в министерството на финансите един месец след встъпването в длъжност на новото правителство.
Същият вестник пише за "първото голямо предизвикателство" пред финансовия министър Флорин Къцу. Бившата управляваща Социалдемократическа партия внесе вот на недоверие срещу финансовия министър, който ще бъде обсъден и гласуван днес следобед в Сената от 16,00 ч. Министърът на финансите ще представи за първи път подробности за бюджета за следващата година, както и план от мерки за стабилизиране на националната икономика. Планът на Къцу визира премахване на макроикономическите неравновесия, натрупани в икономиката през трите години управление на социалдемократите, посочи финансовото министерство.
Премиерът Лудовик Орбан заяви, че вотът на недоверие срещу финансовия министър представлява възможност да бъде представено "бедствието, оставено от безотговорното управление". Орбан постави под съмнение истинността на данните при изготвянето на държавния бюджет от страна на бившата управляваща Социалдемократическа партия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Еднакво добри с микрофона и ските се оказа каймакът на българския попфолк. Певици временно загърбиха нощните заведения и атакуваха белите писти, за да покажат майсторлък в планинските курорти у нас и в чужбина. Кали от години е фурия на ски и не пропуска възможност да се пързаля. Тя е натрупала толкова голям опит

Вглъбен в телефона, докато пътува с градския транспорт в столицата, е Румен Леонидов. "България Днес" улови "Рицарят на книгата" да не се шири по луксозни коли и таксита, а като обикновен гражданин се слива с тълпата в мотрисата. Макар и повелител на книжното слово, явно Леонидов не може без модерните технологии в съвременния свят и все по-често

Какво по-хубаво от добре свършена работа и разходка с красива блондинка след това? Така завистливо оглеждаха столичани вчера правосъдния министър Данаил Кирилов, който, приключил със задачите си, бе уловен от топпапараците на "България Днес" с руса красавица. Натоварен с папки със законопроекти за "домашно" след работа