Турция иска до купи трети сондажен кораб

https://www.24chasa.bg/novini/article/7956007 www.24chasa.bg
"Фатих", се намира край западните брегове на Кипър от началото на май. Снимка РОЙТЕРС

Турция ускорява усилията по закупуване на трети сондажен кораб, съобщава днес гръцкият вестник "Катимерини", като се позовава на проправителственото турско издание "Йени шафак", което съобщава, че Анкара иска да купи нов кораб от норвежки компании, от които е купила и предишните два - "Фатих" и "Явуз".

През ноември турският сондажен кораб "Фатих" започна проучвателни дейности при крайбрежието на Североизточен Кипър. Друг турски кораб - "Явуз", се намира край западното крайбрежие на Кипър.

Присъствието на турски проучвателни и сондажни кораби в Източното Средиземноморие предизвиква остра реакция от страна на Република Кипър, според която турските кораби нарушават суверенните й права върху изключителната икономическа зона на острова. Европейският съюз зае позиция в подкрепа на Кипър, предава БТА.

На фона на турските нарушения в региона Гърция планира серия от инициативи, насочени към изолиране на Турция на международната сцена, съобщава още "Катимерини". Атина също така ще работи за анулиране на подписаното миналия месец споразумение между Турция и международно признатото правителство на Либия за разграничаване на морските пространства в Средиземно море, тъй като то оспорва гръцкия суверенитет в района.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще подчертае тревогите на Атина от споразумението и турските нарушения в Източното Средиземноморие на срещата на върха на ЕС тази седмица. Гърция иска в заключенията от срещата да бъде включен текст относно турските действия. Наред с това Атина ще подаде официално оплакване в ООН във връзка с турско-либийското споразумение.

Действията на Турция вече бяха осъдени от САЩ, ЕС, Русия, Израел и Египет, припомня гръцкият вестник.

В Атина съществуват опасения, че Турция може да изпрати проучвателен кораб източно от о. Крит или южно от Родос или Кастелоризо, което ще представлява директно оспорване на суверенните права на Гърция и нейния континентален шелф, пише "Катимерини".

Гърция смята турско-либийското споразумение за незаконно и "абсурдно", защото игнорира присъствието на о. Крит между бреговете на двете страни.

Споразумението се оспорва и в самата Либия, отбелязва "Катимерини". Председателят на либийския парламент Агила Салех изпрати писма до генералния секретар на ООН и до генералния секретар на Арабската лига, в които определя споразумението с Турция като заплаха за либийската държава и за нейното бъдеще и сигурност. Салех подкрепя Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар, която воюва срещу международно признатото правителство в Триполи. В четвъртък се очаква Салех да посети Атина, напомня "Катимерини".

Гръцкият външен министър Никос Дендиас, който ще участва днес в Брюксел в Съвета по външни работи, ще обсъди турско-либийското споразумение с колегите си от ЕС, съобщава още вестникът.