Тунберг: Децата засегнати от климатичните промени, трябва да бъдат чути

https://www.24chasa.bg/novini/article/7957760 www.24chasa.bg
Грета Тунберг СНИМКА: Ройтерс

Шведската тийнейджърка и активистка за климата Грета Тунберг днес призова световните медии да отделят по-малко внимание на нейния глас и повече на гласа на онези, които вече са засегнати от продължаващото извънредно положение с климата, предадоха ДПА и ТАСС.

Изказвайки се в рамките на конференцията за климата на ООН в Мадрид активистката каза, че тя и съратничката й от "Петъци за бъдещето" Луиза Нойбауер от Германия са "привилегировани", и гласовете им са "чути много пъти", предава БТА.

Това мнение тя изказа днес на пресконференция в рамките на 25-ата международна конференция за климата на ООН в испанската столица, която ще продължи до 13 декември.

"Задължението ни е да използваме вниманието на медиите, за да дадем глас на онези, които най-много се нуждаят от това", каза Тунберг.

"Извънредната ситуация с климата не е това, което ще окаже влияние върху бъдещето, а това което вече засяга ежедневието на хората", смята 16-годишната активистка.

"Много е важно да се вслушваме в коренните народи, защото те страдат, а правата им се нарушават по целия свят", отбеляза Тунберг.

"Хората особено от глобалния Юг и от автохонните общности имат нужда да бъдат чути, защото извънредната ситуация с климата е не само нещо, което ще окаже влияние върху нас в бъдеще, но и нещо което влияе върху живеещите днес деца", каза шведската екоактивистка.

След изказването на Тунберг момче от разположените на ниско надморско равнище Маршалови острови, намиращи се в централната част на Тихия океан, между Хаваите и Филипините, произнесе реч за застрашаващото положение, в което се намира неговата страна.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена