5 години учени зоват да не се посещава вулканът, убил десетки в Нова Зеландия (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7958493 www.24chasa.bg
Вулканът на остров Уайт изневиделица избълва гъст бял дим и пепел в понеделник. СНИМКА: РОЙТЕРС

Туристите се разхождали в кратера

Внезапно изригна вулканът на новозеландския остров Уайт, докато десетки туристи се разхождаха от вътрешната страна на ръба на кратера. Около 50 души били в опасна близост, когато най-активният вулкан в страната започнал да бълва гъста струя бяла пепел и дим.

Потвърдена е смъртта на 5-има души. Броят им обаче е далеч по-голям, защото се предполага, че на острова са останали най-малко 27 души. Спасението им е невъзможно, тъй като достъпът до необитаемия остров бе забранен. След оглед със самолет полицията обяви, че около вулкана “няма следи от живот”.

Няма данни за пострадали българи, съобщи МВнР.

Туристите - местни и чужденци, игнорирали всякакви предупреждения, че вулканът може да изригне всеки момент, които учени не спираха да правят между 2011 и 2016 г. Тогава вулканът бе в период на повишена активност. Дори местните вулканолози не смеели да стъпят на острова и правели наблюденията си с дронове и самолети. Нищо обаче не спира тълпите местни и чужди туристи. Остров Уайт е частна собственост, не е под правителствен контрол и няма забрана за посещенията му.

Изригването започна около 14,11 ч местно време в понеделник до северния остров на Нова Зеландия. “Трудно е за вярване. Цялата ни група бе на ръба на основния кратер преди по-малко от 20 минути”, написа в туитър Майкъл Шейд от Сан Франциско. Той е един от 23-мата туристи, успели да напуснат острова минути преди изригването. Американецът пусна драматични кадри от лодка, които показват как дим обхваща върха на кратера, а после и целия остров.

20-ина души са ранени и им се оказва медицинска помощ. Някои от тях са с тежки изгаряния.

“Всичките ни мисли са с потърпевшите”, каза премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн. Властите предупредиха, че някои съседни райони може да бъдат засегнати от сипещата се пепел. Полицията предупреждава хората да останат на закрито заради наличието на вулканична пепел във въздуха.

Остров Уайт, или Белият остров, се намира на около 50 км от източното крайбрежие на Северния остров. Около 70% от него са под вода. Вулканът там е един от най-активните в Нова Зеландия, но въпреки това островът е туристическа дестинация с еднодневни турове и живописни полети. Около 10 хил. души го посещават всяка година. Той изригва често през последния половин век, като най-скоро това стана през 2016 г. Същата година военни издигат на острова 2,4-тонен корабен контейнер, който да служи като авариен бункер в случай на изригване. Последният път, в който е вземал жертви, е през 1914 г., когато загиват 12 миньори, извличали сяра. Част от кратера на вулкана рухва, а срутването унищожава миньорското село и самата мина.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г