До 2 г. затвор и 5000 лв. глоба за тези, които горят боклуци

https://www.24chasa.bg/novini/article/7958601 www.24chasa.bg
Замърсен въздух над София СНИМКА: Йордан Симeонов

Лишаване от свобода до 2 години и глоба в размер от 2000 до 5000 лв. Такива драконовски мерки предвиждат промените на Наказателния кодекс в случаи на изгаряне на големи количества отпадъчни масла, всякакви разновидности на нефтопродукти, каучук, пластмаса и текстил. Предложенията са на депутати от ГЕРБ и ще бъдат внесени днес, а причината е зачестилите сигнали за замърсяването на въздуха в София и други големи градове.

За по-леки нарушения е предвидено наказание до 1000 лв. и пробация. Друго предложение за промяна е по сигнал, с решение на съда, да могат да се правят проверки и по домовете, дали се изгарят отпадъци за отопление. "В момента има административни санкции. Общината постоянно извършва проверки, но те обхващат само тези, които са хванати навън да горят нерегламентирани отпадъци. Идеята ни в законопроекта е когато това се инкриминира, с решение на съд, да се направи проверка.

Да не се хванат само тези, които горят гуми навън, но и тези, които го правят вкъщи", каза за "24 часа" депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е един от вносителите на предложенията.

И в момента е инкриминирано изгарянето на отпадъци, но само при много тежки случаи, когато деянието доведе до тежки телесни повреди или дори смърт. Новите промени предвиждат законът да се доближи до проблема със замърсяването на въздуха.