На срещата при Радев: Да се отворят чувалите с бюлетини, за да се види защо имаше толкова недействителни (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7958669 www.24chasa.bg
Президентът Румен Радев събра експерти и институции за проблемите с изборите. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

По-високи глоби за купен вот иска президентът

Критикува, че в бюджет 2020 няма перо за машини за гласуване

Атакува медии и социолози за огласените екзитполове

Да има по-високи санкции за купуване на гласове и корпоративен вот, поиска президентът Румен Радев. Той събра експерти и институции на дискусия по проблемите, възникнали на местния вот, и необходимостта от промени в изборното законодателство. Предстои среща и с парламентарните партии.

Сред поканените бяха екипът на ЦИК начело с шефката Стефка Стоева, проф. Михаил Константинов, представители на ГРАО, политолози и социолози. Правителството не изпрати никого въпреки отправената покана. Липсата на представител на изпълнителната власт не отменя нейната отговорност пред гражданите за провеждането на честни избори, каза Радев. Държавният глава е получил и подробни доклади от МВР, ДАНС и прокуратурата за последните избори.

“Най-трудно е да преодолеем корпоративния и купения вот. Усещането в хората е, че се върти

индустрия за

десетки милиони

Срамно е това да се случва в европейска държава в ХХI век”, каза той. И поиска да се повиши финансовата санкция при административни нарушения и наказателното преследване при регистрирани криминални проявления, свързани с изборите. Защото това е престъпление срещу демокрацията, то променя вота на гражданите, коментира президентът. От честността и прозрачността на изборите зависи не просто демокрацията, а легитимността на институциите.

Президентът разказа, че в петък получил “грозен сигнал за арогантна агитация в класната стая в училище”, който ще прати в прокуратурата. Ставало въпрос за агитация от директора пред целия учителски състав с послание да се пренася към родителите, а училището било в немалък град. Размерът на купения и корпоративния вот е много по-голям от това, което попада в докладите на ДАНС, каза Радев.

От 3 милиона реално

1 милион

гласуват

клиентелно,

но това не е

задължително

купен вот, коментира политологът Стойчо Стойчев. Той обясни, че 4-8% са директно купените гласове през годините, като средно се дава по 30-40 лева на глас. Най-скъпо - по 500 лв. на глас, се плащало в Несебър през 2015 г.

Шефката на ЦИК Стефка Стоева обясни по темата за купения вот, че на тези избори комисията е свалила имунитета на 14 кандидати за кметове и съветници - рекорд досега. През 2015 г. са били 10 души. Според нея местните избори били спокойни и добре организирани.

Идеални избори няма и няма универсални правила за такива. Нормално е да има проблеми, но не е нормално, когато те излизат извън една общоприета рамка, както се случи на местните избори, коментира Радев. Той определи като неприемливи високия процент недействителни бюлетини за общински съветници, огромния брой сгрешени бюлетини и разминаванията в избирателните списъци.

Сгрешените бюлетини масово са заради отбелязване само на преференцията за общински съветник, но не и на партията, на едно мнение бяха Радев и Стоева.

“Решението е машинният вот. Така както банкоматът не те пуска да приключиш процедурата си, ако не си изпълнил някоя операция, така и машината за гласуване няма да го прави”, коментира държавният глава.

Той критикува, че в бюджет 2020 няма изрична позиция за закупуване на машини. Откъде и как ще се осигури финансирането и кога ще започне купуването, а не вземане под наем на машини, попита Радев. Настоя, че обществената поръчка трябва да се пусне още в началото на следващата година, за да има достатъчно време за сертифициране и тестване на машините и всичко да е готово 6 месеца преди следващите избори.

30% от българските избиратели не са хващали компютър и това трябва да се има предвид, контрира проф. Михаил Константинов. Но всички ползват банкомат, а той е най-близо до това, което представлява машинното гласуване, отвърна му Радев.

Президентът поиска да се изясни какво означава недействителна бюлетина - невнимание, погрешно задраскване или друго. Или манипулация от страна на СИК - има клипчета в ютюб как да се правят такива, ако става дума за неудобния кандидат или партия, допълни той.

Недействителните бюлетини тази есен бяха почти същият процент като през 2015 г., обясни проф. Константинов. Той препоръча да се отворят достатъчен брой чували с бюлетини и да се види защо има толкова недействителни, за да се вземат организационни и законови мерки. Идеята му беше подкрепена от президента. А шефката на ЦИК обясни, че обмислят да отворят чувалите, но трябвало първо да приключат съдебните производства по отминалите избори.

Радев критикува социолози и медии, че “нарушават поголовно закона” с оповестяването на предварителни данни в изборния ден. Има огромни разминавания в екзитполовете, които веднага се поемат от медиите и влияят на гласа на хората. Това е недопустимо и трябва да има много сериозна реакция, каза президентът.

Най-добрият вариант е информацията да се оповестява официално в деня на изборите. Това ще повиши отговорността на агенцията, а и няма да има спекулации, обясниха присъстващи на срещата социолози.

Шефката на ЦИК обяви личното си мнение, че е по-добре данните да бъдат официални и професионални с цялата отговорност на агенциите за това. А сега се получи така, че в целия изборен ден ЦИК, вместо да следи за сериозните проблеми, се занимава с налагане на санкции, издали сме над 20 такива решения, обясни Стоева.