40% от разходите на семейство - за храната и жилището (Инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7958758 www.24chasa.bg

Страната ни е на четвърто място по този показател в ЕС

Българите правят за храна и безалкохолни напитки едва около една пета от всичките си разходи и по този показател страната ни е на последно място на континента. Това показват разпространени в понеделник данни на Евростат за 2018 г.

От всичките си разходи българските домакинства отделят 19,1% за храна и безалкохолни напитки при средно 12,1% за Европейския съюз. Това е вторият по значимост разход след този за дома - отопление, осветление и други режийни разходи, които са 19,9%.

В три страни от ЕС разходите за храна съставляват по-голям процент от всички разходи на домакинствата, отколкото в България. В Румъния са 27,8%, в Литва 20,9% , а в Естония - 19,6%. (Виж графиката).

С няколко изключения по-лошо е положението в страните на континента, които не са членки на ЕС. Например в Сърбия този разход е 24,2% от всички, а в Турция е 21,2%.

Сред страните членки най-малко за храна харчат домакинствата във Великобритания, Ирландия и Люксембург. В още 7 страни членки този разход е по-нисък, отколкото е средният за Европа.

За повечето държави членки на Евросъюза, разходът за храна е едва на 3-о място след разходите за дома и за транспорта. В България разходите за дома също са на първо място, разликата е само в това, че храната идва на втора място като дял от всички разходи, а транспортът е на трето място.

За последните 10 години разходите за храна и безалкохолни напитки в повечето европейски страни остават стабилни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански