„Цайдзин": Пускането на китайска дигитална валута е неизбежно

https://www.24chasa.bg/novini/article/7960970 www.24chasa.bg

Китайската народна банка (КНБ) ще проведе в няколко града тестове за въвеждането на дигитална валута, се посочва в материал на финансовото списание „Цайдзин" от този понеделник, предаде Радио "Радио".

Първият тест е планиран за седмиците до края на годината в Шънджън и ще обхване някои от най-големите банки и телекоми в страната, според цитиран от изданието анонимен източник, близък до проекта. Впоследствие към него ще се включи също град Суджоу в провинция Джъдзян, а през следващата година пробната употреба на националната дигитална валута ще бъде разширена към повече сфери. Интернет гигантите „Алибаба" и „Тенсент" също ще участват в проекта, според материала.

През октомври бившият кмет на град Чунцин Хуан Цифан заяви на финансов форум в Шанхай, че КНБ вероятно ще бъде първата национална банка в света, която ще пусне собствена дигитална валута.

Според Цао Ин, зам.-директор на Института за изследвания на блокчейн към университета „Цинхуа", през 2020 г. съревнованието в сферата на дигиталните валути ще се засили не само между централните банки и правителствата, но в него ще се включат също корпорации като „Фейсбук" и транснационални финансови институции. „КНБ забърза графика си след като „Фейсбук" обяви планове за собствена дигитална валута „либра", поради опасения, че последната може да заеме водещо място в конкуренцията на глобалния пазар на криптовалути. Китай трябва да притежава свои еквивалентни „монетарни инструменти", за да консолидира финансовия си суверенитет ", посочи той.

„Пускайки дигитална валута по-рано от другите страни, КНБ ще бъде способна да формира правилата за трансграничните клирингови и разплащателни системи", смята Ту Юнхун, професор в Международния финансов институт към Китайския народен университет.

Според други китайски експерти, създаването на собствена дигитална валута ще ускори клиринговите услуги в юани и ще помогне за по-широката му употреба. През септември американската телевизия CNBC цитира представители на няколко големи компании, според които китайска дигитална валута ще подобри глобалните позиции на юана.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София