Активисти настояват за действия от ЕС срещу замърсителите в Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/7961107 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Повечето балкански държави не успяват да спазят първото изискване за изпълнение на стандартите на ЕС за промишлени емисии въпреки ангажиментите, поети от правителствата им през 2005 г., предаде Ройтерс, цитирайки предупрежденията на активисти за защита на околната среда.

Общите емисии на серен диоксид в кандидатките за членство в ЕС Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Косово през 2018 г. са били шест пъти над определения таван от 98 696 тона, според доклад, които ще бъде представен на ЕП от международната неправителствена мрежа CEE Bankwatch Network.

В Сърбия само ТЕЦ-овете Костолац Б1 и Б2 са изпуснали във въздуха повече серен диоксид от емисиите, разрешени за четирите страни общо от Енергийната общност - орган, който пренася енергийните стандарти на ЕС в съседите на блока, информира БТА.

Активистите настояват ЕС да наложи данък върху въглеродния диоксид или въглероден граничен данък, за да гарантира, че големите замърсители в региона ще спрат да използват липсата на инвестиции в контрола на замърсяването като пазарно предимство, когато изнасят енергия за ЕС.

Според Bankwatch ЕС трябва също да делегира повече права на Енергийната общност, да укрепи механизма за уреждане на спорове и да гарантира адекватни наказания в случаите, когато правилата не се изпълняват.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната манекенка Лорин Гудман очаква дете от известен английски футболист. Тя забременяла от него след кратка тайна афера зад гърба на гаджето. 29-годишната сексбомба и пазеният в тайна играч били изненадани от новината, че ще стават родители след авантюрата си. Въпреки това двамата са решили да постъпят по най-правилния начин и да отгледат

Кучето Мон кани на пижамена работилница за мартеници в Пловдив! Малчуганите и техните родители ще могат да измайсторят благотворително сами своите мартенички и да ги закупят срещу минимално дарение от 5 лв. "За да се чувстват участниците като у дома си, ние ще бъдем по пантофи и пижами и всяко дете и родител, които участват в работилничките

Така желаното обединение на левскарите не издържа и седмица. Феновете на "сините" продължават да са разединени и пред угрозата клубът да изпадне във финансов колапс. Те не могат да се разберат дали да подкрепят собственика Васил Божков. Немалка част от привържениците искат да протестират срещу предложения от Валери Симеонов закон