Петер Хандке: Не очаквах кампанията, която се води срещу мен

https://www.24chasa.bg/novini/article/7961436 www.24chasa.bg
Нобеловият лауреат Петер Хандке Снимка: Ройтерс

Носителят на тазгодишната Нобелова на града за литература, австрийският писател Петер Хандке заяви в интервю за телевизията на босненската Република Сръбска, че не е очаквал кампанията, която се води срещу него, и че е имал идея да се опита да помири враждуващите страни.

Хандке бе критикуван заради изявленията си, че Сърбия е била жертва на войните в бивша Югославия, отричането на геноцида в Сребреница и близките връзки със Слободан Милошевич.

Сдружение майки от Сребреница съобщи, че днес ще протестира срещу удостояването на Хандке с Нобелова награда, а от друга страна, сдружение Жени на жертви от войната от босненската Република Сръбска съобщи, че негови представителки ще дойдат в Стокхолм да подкрепят писателя.

"Бих искал да срещна една майка от едната и от другата страна. Една майка от Кравице, където бе положено началото на всички кланета, и една майка от Сребреница. Това беше моята идея, но мисля, че беше малко наивна. Мисля, че в момента не мога да я осъществя", каза Хандке за телевизия РТРС.

Описвайки момента, когато е узнал, че получава Нобеловата награда, Хандке каза, че го е посрещнал спокойно само в началото, защото скоро са последвали нападките срещу него.

"Аз не съм мазохист. Можеш да си представяш лошите неща, но накрая те се оказват по-лоши от очакваното", каза писателят.

Нобеловата награда на Хандке предизвика остри реакции не само в страните от бивша Югославия. Множество журналисти, писатели и интелектуалци от различни страни по света настояха за отнемането на наградата му.

Косово, Босна и Херцеговина, Албания, Турция и Хърватия съобщиха, че ще бойкотират церемонията по връчване на наградата на Хандке.