Момичета стават посланик за един ден, ако рекламират добре България в есе или клип

https://www.24chasa.bg/novini/article/7961476 www.24chasa.bg
Илияна Йотова СНИМКИ: Авторката

Ако съм посланик за един ден, как бих промотирал България на световната сцена. Есе или видеоклип на тази тема ще трябва да подготвят тази година всички момичета, които искат да си включат в инициативата "Посланик за един ден". Нейният старт бе даден от вицепрезидента Илияна Йотова и посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс. Присъстваха и посланичките на Албания и Грузия.

Инициативата се провежда за трети път. В нея могат да участват само момичета между 14 и 18 г. Крайният срок е 12 януари 2020 г. Миналата година до финала са стигнали 13 момичета, а надеждите на организаторите са тази година да са 18.

Целта ни е да покажем, че младите момичета могат да бъдат лидери - не само на мнение, а и да защитават определени каузи, обясни Йотова. И допълни, че ненапразно инициативата стартира на Международния ден на ООН и годишнината от подписването на Хартата на основните човешки права.

В инициативата се включват жените посланичка у нас, а момичетата, които участват в конкурса, ще работят с тях известно време.

Целта ни е да насърчим младите момичета да мислят за дипломацията като тяхна бъдеща кариера, да бъдат амбициозни и да мислят с широк обхват, каза посланик Хопкинс. Тя обясни, че конкурсът е само за момичета, защото е свързан и с 8 март, и с постигането на равни възможности между мъже и жени, защото 84% от дипломатите все още са мъже.

Хопкинс и другите жени посланици ще покажат на момичетата как изглежда модерната дипломация. Ема Хопкинс разказа, че работата й с момичетата в предишни години е било едно от най-хубавите й преживявания по време на мандата й у нас.

Тази година наградата е и два дни във Виена, за да видят как работят международните организации, включително ООН. Да покажем, че няма значение от коя страна си, а и в една малка страна на Европа се раждат лидери, които искат да решават проблеми, обясни Йотова. Самата тя е решила да осигури на момичето, което ще е с нея следващата година, възможност да се развива, като ще я води на срещите си и в страната, и в чужбина. Да е не просто слушател, а участник. Да създам самочувствие на един млад човек, че може, че от нея зависят нещата, обясни вицепрезидентът.

На срещата бяха и две от победителките от миналата година - Евелина Димитрова, която е в 12 клас в училището в село Галиче, и Елена Станева от Пловдив.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона