САЩ заплашват да спрат дейността на Световната търговска организация

https://www.24chasa.bg/novini/article/7961811 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Нарушаването на световния икономически ред от страна на САЩ може да достигне важна точка във вторник, която да доведе до загуба на способността на Световната търговска организация (СТО) да се намесва в търговските войни, заплашвайки по този начин бъдещето на базирания в Женева международен търговски орган, предаде Ройтерс.

Две години след като започнат да блокират назначенията в организацията, САЩ най-накрая могат да парализират Апелативния орган на СТО, който действа като върховен съд за международна търговия, тъй като двама от тримата негови членове напускат и поради няма да могат да бъдат налагани решения, предава БНР.

По този начин основни търговски спорове, включително конфликтът между САЩ и Китай, както и наложените от Доналд Тръмп високи мита върху вноса на метали (на стомана и алуминий), няма да бъдат решавани от глобалния търговски арбитър в лицето на СТО.

Стивън Вон, който беше главен съветник на търговския представител на САЩ през първите две години от мандата на Тръмп, заяви, че много спорове ще бъдат уредени в бъдеще чрез преговори.

Според критиците това означава връщане към следвоенния период на несъгласувани споразумения, чиято цел беше да бъдат отстранени посредством създаването на Световната търговска организация през 1995 г.

Посланикът на ЕС в СТО заяви пред колегите си в Женева в понеделник, че парализата на Апелативния орган рискува да създаде система от икономически отношения, основани по-скоро на сила, а не на правила.

Осакатяването на Апелативния орган за уреждане на спорове идва и в момент, когато СТО също така се бори в другата си основна роля по отношение на отваряне на пазари.

Клубът на 164-те държави членки на СТО не е постигнал никакво международно споразумение, откакто се отказа от т.нар. "Кръг преговори Доха" през 2015-а година.

Фил Хоган, новият еврокомисар по търговията, заяви в петък, че предназначението на СТО вече не е подходящи и организацията се нуждае от реформи, надхвърлящи само досегашното фиксиране на механизма за обжалване.

Правилата на СТО трябва да се променят по-специално по отношение на развитите страни, за да се вземат предвид държавните предприятия и тяхното финансиране.

През 2017 г. Япония се събра със САЩ и Европейския съюз в съвместно предложение за определяне на нови глобални правила относно държавните субсидии и принудителния трансфер на технологии.

САЩ също така настояват да се ограничи възможността на членовете на СТО да предоставят статут на развиваща се държава, което би дало по-дълъг срок на дадена страна за прилагане на споразуменията на Световната търговска организация.

Такива "развиващи се страни" включват Сингапур и Израел, но Китай е ясният фокус на внимание.

През миналата седмица американският министър на търговията Уилбър Рос заяви пред Ройтерс, че САЩ искат да прекратят отстъпките, предоставени на намиращите се в "затруднение развиващи се икономики".

"Ние глезихме някои държави от много, много дълго време, така че е естествено те да дават отпор, когато се опитваме да променим нещата", посочи той

Проблемът с реформата на СТО е, че промените изискват постигане на консенсус. Това включва и китайска подкрепа, тъй като Пекин е важен члена на базираната в Женева организация.

Пекин публикува собствени предложения за реформа с поредица от жалби срещу действия на САЩ. Реформата трябва да разреши решаващи въпроси, застрашаващи съществуването на СТО, като същевременно запазва интересите на развиващите се страни.

Много наблюдатели смятат, че СТО е изправена пред ключов повратен момент в средата на 2020 година, когато министрите на търговия на държавите-членки ще се събират, за да опитат да постигнат многонационална сделка за намаляване на риболовните субсидии.

"Не СТО ще спаси рибата. Рибата ще спаси СТО", посочи едни от представителите на организацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над 700 шапки от цял свят пази доц. д-р Георгиев С дъх на няколко световни войни, борбата и куража на доблестни войници, военни и пожарникари от цял свят напомня експозицията на фуражки на доц. д-р Людмил Георгиев. От реликвите на времето лъха заряд и вдъхновение на отминали бурни времена и подвизите на смели мъже от цял свят

Криминално проявен българин е един от заподозрените за убийството на 60-годишен сънародник в Лондон, съобщиха от МВР. Въпросният 44-годишен мъж вече е задържан от британските власти, уточнява EveningStandart. Тялото на Красимир Къртиков е открито в дома му в британската столица на 13 януари, като според местната полиция убийството е извършено

Почти килограм и половина контрабандни златни и сребърни накити са открити в автобус на пункта Капитан Андреево, съобщават от Агенция "Митници". Рейсът пътувал по редовна линия от Турция за Румъния. При проверката митничарите забелязали подозрителна плътност в 3 от седалките на автобуса. След разглобяването им оттам са извадени пликове с 266