ГЕРБ иска строги промени на НК за горенето на отпадъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/7962483 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова СНИМКА: Архив

До 2 г. затвор и между 2000 и 5000 лв. глоба за тези, които изгарят отпадъци. Тези искания за промени в Наказателния кодекс, за които "24 часа" информира по-рано днес, бяха внесени от ГЕРБ.

Драконовските мерки са за големите нарушители, които с изгарянията на отпадъци като пластмаса, масла, каучук и текстил замърсяват въздуха.

Около 40% от замърсяването се дължи на битовото отопляване, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи предложените измения в закона заедно с депутати от ГЕРБ. Фандъкова отбеляза, че особено силно е в квартали като "Красна Поляна" и район "Слатина".

За последния уикенд са направени проверки от столичния инспекторат на автосервизи и пунктове за вторични суровини. За горенето на открито са направени 21 проверки и са съставени 3 акта за нарушения, каза Фандъкова.

Сред сигналите проверяващите са открили горене на стара дограма, а само за вчера са получени 30 сигнала за изгаряне на отпадъци.

По думите на столичния кмет 345 са осъществените проверки и 49 са съставените санкции.

Проблема с мръсния въздух е отдавна само да си спомним Кремиковци и какво се дишали тогава. Първите мерки, които е взела столична община са още от 2011 г. Качеството на въздуха се подобрява, а гражданите стават все по-взискателни. Трябва да се откажем да караме замърсяващи автомобили, да се откажем да горим отпадъци, призова Йорданка Фандъкова и добави, че столична община подпомага гражданите в тези промени.

Тя даде пример с безплатното подновяване на 20 хил. отоплителни инсталации, като за момента има над 6 хил. заявления за подмяна на инсталациите.

Най-голямото замърсяване е било нощта на събота срещу неделя, причината преди всичко са климатичните условия, каза още Фандъкова.