ООН: Ние тровим елементите, които пазят живота на нашата планета

https://www.24chasa.bg/novini/article/7962987 www.24chasa.bg
Патрисия Еспиноса, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата СНИМКА: туитър/PEspinosaC

На конференцията на ООН за климата в Мадрид официално започна фазата на правителствените преговори, предаде ДПА. Изпълнителният секретар на световната организация по проблемите на климатичните промени Патрисия Еспиноса посочи, че според красноречиви научни данни светът "върви в погрешна посока", предава БТА.

"Ние тровим самите елементи, които пазят живота на нашата планета, а в същото време правителствата продължават да субсидират индустриалните отрасли, базирани на фосилни горива. Цялостните ни консуматорски навици съвсем малко са се променили, а докладът на ООН по въпроса показва, че (вредните) емисии продължават да растат", каза тя.

Генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас предупреди за последствията от климатичните промени, включително мощните бури и урагани, суши и наводнения. Той добави, че нараства гладът в света. Близо 85 процента от енергията идва от въглища, петрол и газ, а само 15 на сто от ядрена, водна енергия и възобновяеми източници, отбеляза Таалас. Според него все още има време световните системи да бъдат променени, но това трябва да стане в близките 10 до 30 години, за да бъдат успешно реализирани Парижките споразумения за климата.

Испанската министърка на околната среда Тереза Рибера откри високия сегмент на преговорите в Мадрид и призова да се спазва очертаната световна програма за защита на климата и да се укрепва международното сътрудничество по въпроса.

Някои правителства гледат на проблемите на околната среда в краткосрочен план и главно с оглед на вътрешните си проблеми, а това е погрешно, посочи тя.

Експерти и представители от близо 200 страни дойдоха в испанската столица преди седмица с цел да изработят правила за изпълнение на Парижките споразумения за климата от 2015 година. Очаква се мадридската среща да продължи две седмици.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона