ООН: Ние тровим елементите, които пазят живота на нашата планета

https://www.24chasa.bg/novini/article/7962987 www.24chasa.bg
Патрисия Еспиноса, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата СНИМКА: туитър/PEspinosaC

На конференцията на ООН за климата в Мадрид официално започна фазата на правителствените преговори, предаде ДПА. Изпълнителният секретар на световната организация по проблемите на климатичните промени Патрисия Еспиноса посочи, че според красноречиви научни данни светът "върви в погрешна посока", предава БТА.

"Ние тровим самите елементи, които пазят живота на нашата планета, а в същото време правителствата продължават да субсидират индустриалните отрасли, базирани на фосилни горива. Цялостните ни консуматорски навици съвсем малко са се променили, а докладът на ООН по въпроса показва, че (вредните) емисии продължават да растат", каза тя.

Генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас предупреди за последствията от климатичните промени, включително мощните бури и урагани, суши и наводнения. Той добави, че нараства гладът в света. Близо 85 процента от енергията идва от въглища, петрол и газ, а само 15 на сто от ядрена, водна енергия и възобновяеми източници, отбеляза Таалас. Според него все още има време световните системи да бъдат променени, но това трябва да стане в близките 10 до 30 години, за да бъдат успешно реализирани Парижките споразумения за климата.

Испанската министърка на околната среда Тереза Рибера откри високия сегмент на преговорите в Мадрид и призова да се спазва очертаната световна програма за защита на климата и да се укрепва международното сътрудничество по въпроса.

Някои правителства гледат на проблемите на околната среда в краткосрочен план и главно с оглед на вътрешните си проблеми, а това е погрешно, посочи тя.

Експерти и представители от близо 200 страни дойдоха в испанската столица преди седмица с цел да изработят правила за изпълнение на Парижките споразумения за климата от 2015 година. Очаква се мадридската среща да продължи две седмици.