Путин и Зеленски се разбраха за примирие, за газа - не (Oбзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7963223 www.24chasa.bg
Четиримата лидери говорят на заключителната пресконференция в Париж. СНИМКА: РОЙТЕРС

Според енергийни експерти не е постигнато нищо конкретно, само договарянето да продължи

Президентите на Русия и Украйна се договориха да постигнат пълно примирие в Източна Украйна до края на 2019 г. Владимир Путин и Володимир Зеленски се видяха за първи път лице в лице в Париж на срещата на върха на Нормандската четворка. Но независимо от голямото желание на френските домакини, фотографите не можаха да заснемат ръкостискане между тях. Посредници бяха лидерите на Франция и Германия Еманюел Макрон и Ангела Меркел.

В писмено изявление Москва и Киев заявяват, че

се задължават

да пуснат и

разменят всички

пленници,

свързани с конфликта, до края на годината. Двете страни също така се ангажират да раздалечат враждуващите страни в още 3 района на Източна Украйна. Не се уточнява за кои райони става дума, но е записано, че това трябва да стане до края на март 2020 г.

След 4 месеца е предвидена нова среща на Нормандската четворка, за да се направи равносметка за изпълнението на ангажиментите.

На пресконференция в Елисейския дворец след края на разговорите Путин ги нарече важна стъпка за деескалация на конфликта.

Зеленски на свой ред посочи, че има разблокиране по въпроса за транзита на руски газ през Украйна и предстои да се работи за споразумение. “Сега на ниво съветници ще се обсъждат формата, обема, цената и други детайли от договора за транзита на газ, защото това е важно за всички нас”, заяви украинският президент. Според енергийни експерти по отношение на газа всъщност не е постигнато нищо конкретно “освен договорката договарянето на продължи”. Сегашното споразумение за доставка на руски газ през Украйна изтича в края на годината.

Русия и Украйна все така не намират никакво съгласие по въпроса за изтеглянето на руските войски, за връщането на Украйна на пълния контрол над границата ѝ и за провеждането на избори в районите на Украйна, които са под контрола на сепаратистите.

Путин настоявал за промяна в украинската конституция, за да се даде специален статут на Донбас. Зеленски обаче заявил пред журналистите, че Украйна няма да направи никакви териториални отстъпки заради мира.

Въпросът за

Крим изобщо

не е бил поставян

на масата Зеленски обаче обеща да го повдигне при следващата среща на четворката след 4 месеца.

“Не успяхме да намерим чудодейно решение, но напреднахме към него”, обобщи френският домакин Макрон в края на срещата. “Имаше добра воля и позитивна настройка”, добави Меркел, която обяви, че е удовлетворена от постигнатото.

Първата от три години среща на Нормандската четворка започна с обща среща на четиримата участници, след което руският и украинският лидер проведоха двустранна среща, последвана от вечеря с Макрон и Меркел, на която преговорите продължили и се проточили в търсене на компромис. Според Би Би Си журналистите почти изгубили търпение да чакат началото на общата пресконференция, която се забави с няколко часа. На всичко отгоре тя била превеждана на 4-те езика на участниците в срещата, но не и на английски.