ГЕРБ записа в НК: И горенето на парцали е престъпление

https://www.24chasa.bg/novini/article/7963408 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова заедно с депутатите от ГЕРБ, които внесоха предложените промени в НК.

Внесоха промените, поискани от Фандъкова

Лишаване от свобода до 2 години и глоба в размер от 2000 до 5000 лв. за физическите и юридическите лица, които изгарят отпадъци и замърсяват въздуха. Тези текстове вече са оформени в законопроект за промени в Наказателния кодекс. Депутатите от ГЕРБ ги внесоха вчера в деловодството на парламента.

Строгите мерки са по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова и имат за цел да се намалят нивата на замърсяване на въздуха в цялата страна.

Предложенията

изцяло

инкриминират

замърсяването

на въздуха

чрез изгаряне на отпадъци като отработени масла, нефтопродукти, каучук, пластмаса и текстил. За по-маловажните случаи ще има пробация и глоба до 1000 лв.

Около 40% от замърсяването през зимата се дължат на битовото отопление с дърва и въглища, посочи Фандъкова, която дойде в парламента за представянето на проекта. Столичната община има разработени над 100 мерки за борба със замърсяването на въздуха, посочи тя.

Най-сериозни са проблемите с горенето на отпадъци в районите “Красна поляна” и “Слатина”. “Преди няколко месеца на среща с инициативния комитет в “Красна поляна” те дадоха това предложение да се инкриминира горенето на отпадъци”, обясни Фандъкова. Тя се надява всички депутати да подкрепят проекта.

За последния уикенд са направени проверки от Столичния инспекторат заедно със СДВР на строителни обекти, автосервизи и пунктове за предаване на вторични суровини. 21 са проверките за горене на отпадъци на открито през изминалата събота и неделя, съставени са 3 акта. В два частни имота в “Подуяне” и “Възраждане” е засечено горене на стара дограма. На физически лица е съставен акт, който е от 100 до 5000 лв., разказа Фандъкова. От 1 декември са направени 345 инспекции и са наложени 49 санкции. Инспекторатът продължи проверките и вчера.

Само в понеделник

в общината

са получени

30 сигнала

за горене на отпадъци. “Очевидно е, че само с актове и със санкции, които често не се събират от физическите лица, няма как да се справим с този тежък проблем”, категорична беше Фандъкова при представянето на новите мерки в НК.

Йорданка Фандъкова заедно с депутатите от ГЕРБ, които внесоха предложените промени в НК.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г