26 от 45 важни язовира у нас пълни под 50%

https://www.24chasa.bg/novini/article/7963596 www.24chasa.bg
На среща в регионалното министерство беше решено водният режим в Перник да се затегне.

Нови водни режими засега няма да има

26 от 45 комплексни и значими язовира в България са пълни под половината от обема. Това става ясно от графика за използването им за декември, одобрен от министъра на околната среда и водите Нено Димов.

В края на ноември министерството реши вода от язовири, пълни под 50%, да се използва само за снабдяване на хората, за да не се стигне до криза като в Перник.

Тези мерки се приложиха за “Дяково”, “Асеновец” и “Ястребино”.

“Дяково” към момента e запълнен на точно 37%, докато в края на ноември според министерството обемът му е бил 36,98%. Той се намира на около 15 км от Дупница.

Язовир “Асеновец” край Сливен в момента е запълнен на 34,43% при 34,47 на сто в края на ноември. При него ще се намалят и разрешените обеми за питейно-битово водоснабдяване на 1,8 млн. кубични метра съобразно данните за суха година. ВиК в Сливен е титуляр на още 5 разрешителни за водовземане от над 50 тръбни и шахтови кладенеца. Дружеството ще

трябва да намери

алтернативни

източници

на вода

за града. Общо е разрешено да се използват 1,918 млн. кубични метра от “Асеновец”, като останалите 0,118 ще са за реката след язовира.

“Ястребино” е разположен на територията на общините Омуртаг и Асеново. Преди две седмици наличният му обем беше 31,16%, толкова е и сега. Вода от него се ползва и за напояване.

Според графика за декември се оказва, че “Бели Искър” също е пълен под 50% - в него има 7,360 от 15,1 млн. куб. м. Той се намира на около 75 км от София и осигурява около 20% от питейната вода за столицата.

Нено Димов е разрешил този месец да се използват 4,5 млн. куб. м - за питейни нужди и производство на електроенергия по водопровод Рила - София.

Петият язовир с нисък обем, който се ползва за питейно-битови нужди, е “Студена” край Перник. (Повече за мерките и режима там - на 3-а стр.)

Има още 6 основни язовира, които снабдяват големи населени места с вода. Това са “Йовковци”, “Среченска бара”, “Камчия”, “Ясна поляна”, “Ново Паничарево” и “Боровица”. “Среченска бара” и “Ново Паничарево” не са от значимите. Останалите

са в добро

състояние -

пълни са

над 60%

Останалите язовири се използват основно за промишлени цели или напояване. Това са “Кула”, “Рабиша”, “Огоста”, “Сопот”, “Горни Дъбник”, “Бели Лом”, “Тича”, “Порой”, “Ахелой”, “Копринка”, “Жребчево”, “Малко Шарково”, “Домлян”, “Пясъчник”, “Тополница”, “Тракиец”, “Карагьол”, “Калин”, “Ястребино”, “Съединение”, “Георги Трайков”.

Актуалните данни на министерството от вторник показват, че сумата от наличните обеми във всички 52 значими язовира е 3,656 млрд. кубични м, което представлява 56,3% от общата им вместимост. 62,2% от наличностите са за битови нужди, 38,9% - за напояване, а 67,8 на сто - за енергетика.

От началото на годината до момента средно за страната дъждовете и снеговете са 85% от нормата. Те обаче не са разпределени равномерно на територията на страната. Повече дъжд е отчетен в Югозападна България, Родопите, Странджаско- Сакарски район, където сумите досега са 105-130% от нормите.

На обратния полюс - с най-малко дъжд и сняг, са места, разположени в Централна Западна България - Пернишко и Кюстендилско, където са паднали 60-74% от нормата. Малко валежи са отчетени и по Северното Черноморие - под 70%, а по високите части на Рила са около 50%. Затова не е изненада, че освен “Студена” и други язовири в Западна България не са с добри водни запаси, съобщи климатологът от Софийския университет и TV-MET Симеон Матев.

През следващите 7-10 дни

няма да има

съществени

количества

дъжд и сняг

Изключение ще има в събота, когато на места в Южна и Източна България ще паднат 10-15 литра на кв. м.

В периода от 15 до 22 декември температурите в планинските части ще са с 5-8 градуса над нормите. В местата с мъгли температурите също ще са по-високи. В повечето равнини и низини може да очакваме минимални стойности от -3 до 2 градуса и максимални от 2 - 3 в местата с най-гъсти мъгли до 12 - 13 в местата с повече слънце. През коледната седмица ще има динамика на атмосферните процеси. Видимостта ще се подобрява, но валежи не се очакват. Да завалят по-сериозно дъжд и сняг, се очаква в началото на януари.

Още по-тежък режим в Перник - вода ще има само по 6 часа

ХРИСТО НИКОЛОВ

Водният режим в Перник се затяга още по-здраво, тъй като досегашният не е довел до почти никакво пестене на вода в язовир “Студена”. Това се разбра след вчерашната среща в регионалното министерство между министър Петя Аврамова и заместника ѝ Николай Нанков с кмета Станислав Владимиров и областния управител Емил Костадинов.

В момента в язовира има 4 млн. кубически метра вода при общ обем 20 млн., а откакто има воден режим, притокът в язовира е 50 литра вода в секунда, но оттокът е 250 литра, обясни министър Аврамова. Изводът е, че двукратното пускане на вода всеки ден не е довело до почти никакво спестяване. Освен това авариите са се увеличили с нови 12 - 15 на ден, тъй като колкото и плавно да се пуска водата, се получава голяма хидравлична вълна, която разрушава допълнително мрежата, която и без това не е в добро състояние.

На всичко отгоре при този режим водата не достига до високите етажи на сградите, а и според думите на кмета Станислав Владимиров има много оплаквания, че в някои квартали тя изобщо не стига, а в други водният режим е само проформа.

Новото предложение на ВиК-Перник, е, вместо питейната вода да се пуска от 5 до 10 и от 17 до 22 часа, да се осигурява само от 16 до 22 часа, т.е. по 6 часа на ден. Това е обаче само за централната градска част и най-големия жилищен район - “Изток”. В много от по-отдалечените квартали и в близките села предложението е вода да има през ден от 16 до 22 часа, в някои места на четни дати, а на други - на нечетни.

За да не настъпи хуманитарна криза, зам.-министър Нанков започва от сряда разговори с ВиК дружествата в страната, за да се осигурят водоноски за Перник, тъй като се оказва, че местното водно дружество разполага само с 4. “Тяхното използване не е много подходящо през зимата, тъй като крановете им замръзват, но, да речем, при топлите дни, които се задават, ще могат да се ползват”, каза Аврамова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си