Путин се бои от втора Сребреница, ако няма амнистия в Източна Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7964080 www.24chasa.bg
Владимир Путин Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин каза днес, че жителите на контролираните от сепаратистите райони в Източна Украйна може да станат мишена за правителствените сили, ако Киев получи пълен контрол над границата между тях и Русия, предадоха Ройтерс и БТА.

Говорейки ден след първата си лична среща с украинския президент Володимир Зеленски, Путин напомни за клането в Сребреница през 1995 г. по време на Босненската война. Според него всяко предаване на контрола на украинците трябва да бъде предхождано от амнистия за жителите на Донецк и Луганск.

"Законът за амнистията все още не е приет (от парламента в Киев). Украинската страна настоява: дайте ни възможност да затворим границата с наши войски. Но аз мога да си представя какво би се случило след това", каза Путин, говорейки пред руския Съвет за правата на човека.

"Ще има нова Сребреница, толкова е просто", добави той, напомняйки за трагедията на босненския град, където местните сърби избиха над 8000 мюсюлмани - най-масовото клане в Европа след Втората световна война.

"Та нали ние видяхме, как президентът Зеленски водеше дискусия с националистите. Вижда се кой там е по-силен. И какво ще се случи там? И кой ще ръководи тези националисти, когато те влязат на тези територии без гаранции за (безопасността) на хората?", запита риторично руският президент, цитиран от ТАСС.

Путин отбеляза, че вчера в Париж дълго време е обсъждал с украинския президент опасността от преследване на хората, живеещи в Луганска и Донецка област.