Китай продължава да увеличава дела на чистата енергия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7964790 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

За петте години между 2014 и 2018 г. Китай е успял да повиши значително дела на произвежданата чиста енергия, показват данни от четвъртото национално проучване на икономическата активност, публикувани този понеделник, предава "Радио Китай".

През 2018 г. производството на електроенергия в страната е достигнало 7,1 трилиона киловатчаса, което е с 31,3% повече от 2013 г. Ръстът на производство на електроенергия в западните региони на страната е бил най-бърз, нараствайки с 42,3% за последните пет години, като основна причина за това е използването на чиста енергия и изграждането на електропроводи.

При разбивка на енергийния микс, производството на топлоелектрическите централи се е увеличило с 20 процента от 2013 г. до 5,1 трилиона киловатчаса, но е много по-ниско от 71,8-процентовия растеж на произведената чиста енергия. Делът на електроенергията от ТЕЦ-ове намалява с 6,7 процентни пункта до 71,5% от общото производство на чиста енергия в страната.

Производството на водна енергия е достигнало 1,23 трилиона киловатчаса през 2018 г., заемайки най-голям дял от чистата енергия, като средното увеличение е било с 6% годишно за периода 2014-2018 г.

Производството на слънчева енергия е било 153,6 милиарда киловатчаса през 2018 г., като средното годишно увеличение е с 57,2% от 2014 г. насетне.

Производството на вятърна електроенергия нараства с годишен среден темп от 20,3% до 355,3 милиарда киловатчаса през 2018 г., като на Вътрешна Монголия се падат 17,7% от общото производство на вятърна енергия в страната.

Производството на ядрена енергия е поддържало темпове на растеж от 15 процента за пет поредни години, като продукцията е 294,4 милиарда киловатчаса през 2018 г.

Китай предприе редица мерки за насърчаване развитието на чистата енергия, включително изграждане на огромни слънчеви и вятърни електроцентрали, така че до 2030 г. нефосилните източници да гарантират 20% от енергийните нужди на страната.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София