Сачева: Не се цели отнемане на деца със Закона за социалните услуги (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7965404 www.24chasa.bg

Законът за социалните услуги не цели отнемане на деца. Това каза социалният министър Деница Сачева пред журналисти в парламента.

По-рано през деня от парламентарната група на ГЕРБ са извикали Сачева и зам.-социалният министър Зорница Русинова на среща в Народното събрание, за да се изясни въпросът със Закона за социалните услуги срещу който родители протестираха с мотива, че има за цел незаконно отнемане на деца от семействата им.

Коментирахме темите заложени в закона по отделно, защото виждаме, че някои от тях се преекспонират. Искаме да заявим нашата категорична позиция - законът не предвижда отнемане на деца, каза шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова.

Даниела Дариткова и Деница Сачева бяха сред представителите на ГЕРБ, дали брифинг. Кадър: Фейсбук
Даниела Дариткова и Деница Сачева бяха сред представителите на ГЕРБ, дали брифинг. Кадър: Фейсбук

"Още веднъж за пореден път искаме да подчертаем, че Законът за социалните услуги не третира отнемане на деца от семействата и няма за цел да прави това. Точно обратното, с него се въвеждат стандарти за качество, въвеждат се възможности за това да има по-голяма инвестиция в самите социални работници, тяхното обучение, квалификация, включително по отношение на тяхната професионална отговорност. Това, което се случва последно време в обществото, безспорно не може да ни остави несъпричастен. Не можем да проявяваме високомерие към страховете на хората. Казах, че ще започнем диалог и разговори с всички групи. Започваме разговори с парламентарно представените партии. Днес ще има среща с НСОРБ. Изпратила съм молба за среща със Синода. Очаквам да получа отговор, за да можем да направим среща с Българската православна църква, да чуем тяхното мнение, тяхното становище и това, което ги притеснява в закона. Следващата седмица ще има срещи с НПО, включително с организациите на хората с увреждания, както и с организации на протестиращите", коментира пък Сачева. И подчерта, че още догодина ще се проведат дискусии в 6 области в България по темата.