ТАСС: САЩ върнаха на Южна Корея четири военни бази

https://www.24chasa.bg/novini/article/7965938 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Въоръжените сили на САЩ върнаха на Република Корея контрола над четири военни бази след продължителни спорове около отстраняването на замърсяването на местностите в резултат от използването на тези обекти, съобщава агенция „Рьонхап“, предава ТАСС.

Става въпрос за базите Кемп Ийгъл Кемп Лонг в град Вонджу, територията на базата Кемп Маркет в град Бупхьон, както и Кемп Хоуви в разположения край границата със Северна Корея град Тондучхон, информира "Фокус".

Решението за връщане на военните съоръжения е взето в сряда на заседание на Съвместния съвет за споразумение за статута на силите (Status of forces agreement, SOFA) в лагера Хъмфрис в град Пьонгтаек, провинция Кьонги, на 70 км от Сеул. В резултат на преговорите началникът на Северноамериканския департамент на Министерството на външните работи на Република Корея Ко Йоон Джу и заместник-командирът на въоръжените сили на САЩ на Корейския полуостров генерал-лейтенант Кенет Уисбах също се договориха за стъпките за прехвърляне на базата Йонсън Харисън в Сеул, за да се създаде градски парк на нейно място. Страните се споразумяха да продължат консултациите относно отговорността за премахване на замърсяването в близост до базите, както и за засилване на мерките за опазване на околната среда.

Както отбелязва Yonhap, през август администрацията на президента на Южна Корея Мун Дже-ин представи инициатива за ускоряване на прехвърлянето на 26 американски военни обекта на фона на опасенията на местните жители относно евентуални забавяния в премахването на замърсяването, причинено от дългосрочната експлоатация на базите. Успоредно с това продължава прехвърлянето на всички американски сили в два града - Пьонгтаек и Тегу, за да се повиши бойната готовност и ефективността на контингента.

Американската армия е разположена в Южна Корея от времената на Корейската война (1950-1953). Условията на пребиваването им се регулират от подписания на 26 януари 1950 година договор за помощ и взаимна отбрана. Според официалните данни, в момента бази на САЩ има в 53 района на Южна Корея. Правителството на страната постепенно го мести в специален армейски комплекс с площ 10 милиона квадратни метра. По своите размери базата в Пьонтеке ще стане най-големия военен обект на САЩ в света.