Обявиха нова среща между Путин и Ердоган, отново ще обсъждат ситуацията в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7966135 www.24chasa.bg
Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: РОЙТЕРС

Президенти на Руската федерация и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще обсъдят координирането на действията относно ситуацията в Сирия на среща през януари. Това съобщи пред репортери специалният представител на президента на Руската федерация за Сирия Александър Лаврентиев, предава TACC.

„Да се говори за това кои въпроси ще бъдат обсъждани, е твърде рано. Разбира се, двустранното сътрудничество. Втората голяма тема е тази за Сирия. Сътрудничество, координация относно ситуацията в Сирия. Вероятно въпросът ще бъде повдигнат и при провеждането на международна конференция", поясни Лаврентиев, цитиран от "Фокус".

Срещата на президентите на Руската федерация и Турция е предвидена за 8 януари в Истанбул.

На 9 октомври Анкара обяви началото на нова военна операция „Извор мира“ в Северна Сирия. Целта й е създаване на буферна зона, която трябва да се превърне в защитен пояс за турската граница. Според плана на Анкара така сирийските бежанци ще могат да се върнат от Турция. На 22 октомври Путин и Ердоган се срещнаха в Сочи, където приеха меморандум за съвместни действия за разрешаване на ситуацията в Североизточна Сирия. Според документа руската военна полиция и сирийските гранични служители се въвеждат от обяд на 23 октомври в райони, граничещи с 30-километровата зона за сигурност, създадена от Турция.