С Хърватия ще си сътрудничим за подобряване на Военновъздушните сили

https://www.24chasa.bg/novini/article/7966296 www.24chasa.bg
Красимир Каракачанов СНИМКА: Архив

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва днес, 11 декември, в официалното откриване на Тренировъчния център на многонационалната програма за подготовка на авиационни формирования за специални операции. Церемонията се състоя в авиобаза Земуник край град Задар, Хърватия. България заедно с Хърватия, Унгария и Словения е сред страните-учредители на програмата. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

„Убеден съм, че тази съвместна инициатива ще бъде успешна. Тя ще улесни нашите общи усилия в областта на оперативната съвместимост, стандартизацията и ефективността в подкрепа на развитието на способностите за подготовка на Силите за специални операции. Програмата ще даде възможност за тяхното използване в мирно време в максимално близки до реалността условия“, каза министър Каракачанов.

Той подчерта, че участието на представителите на България, Хърватия, Унгария и Словения е още един израз на политическата воля на страните за засилване възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса и повишаване на националните способности за отбрана. „Заедно ние се стремим към ефективно взаимодействие за търсене на адекватни решения в областта на обучението и подготовката и оптимизиране на възможностите за обмяна на опит, знания и ресурси“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

По-рано днес се състоя тристранна среща между министрите на отбраната на България, Хърватия и Унгария. Министър Каракачанов и хърватският му колега Дамир Кръстичевич обсъдиха сътрудничеството между Военновъздушните сили на двете страни. В хода на разговорите министър Кръстичевич поздрави министър Каракачанов за придобиването на новите бойни самолети Ф-16. Хърватската страна прояви интерес към българския опит при реализацията на модернизационните проекти.

В края на срещата министър Красимир Каракачанов връчи плакет на Министерството на отбраната на генерал о.р. Анте Готовина, герой от хърватската отечествена война.