През 2019 г. "Околна среда" е обявила 18 процедури за 611 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7966891 www.24chasa.bg
Нено Димов Снимка: Архив

През 2019 г. ОП "Околна среда" е обявила 18 процедури за 611 млн. лева.

Сключени са 52 договора за 654 млн.лв., съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов пред участниците във форум на Националното сдружение на общините в Република България.

В сферата на водите са сключени общо 39 договора на стойност над 1,8 млрд.лв., в сферата на отпадъците 38 договора за 516,5 млн.лв. лв., а за рекултивация на депа - 120 млн.лв., които ще стигнат за рекултивацията на всички над 110 депа, които са в наказателна процедура, информира министър Димов. 

Той каза, че този програмен период беше насочил няколко групи средства към решаването на проблеми с наказателните процедури, не само с рекултивацията на депа, но и в сферата на опазването на чистотата на атмосферния въздух.

Министър Димов припомни, че през 2018 г. министерството е сключило договор със седем общини за чистотата на атмосферния въздух, за което е използват целия възможен финансов ресурс.Заделени бяха още средства по оперативната програма за електрификация на градския транспорт с десет общини за половин милиард лева, припомни Димов.

За следващия програмен период МОСВ си поставя за цел да няма разделение на общините в наказателна и извъннаказателна процедура. Всяка община, която има добър проект, трябва да може да кандидатства и не трябва да има пречка, обвързана с някакъв вид процедура, обясни Димов. По думите му няколко са основните посоки, в които през следващия програмен период министерството ще насочи вниманието си.

На първо място това е кръговата икономика - изключително важна стъпка в перспектива за развитие на икономиката. Идеята за кръговата икономика е, това което днес е отпадък, утре да бъде суровина. Целите на ЕС за следващите 10-15 години е депонирането на отпадъци да бъде не повече от 10 процента, посочи министърът. Кръговата икономика е най-големият потенциал в следващите десетилетия за развитието на икономиката.

Втората тема, която ще бъде фокус през следващия програмен период, е качеството на въздуха - един от най-сложните и скъпи за решаване проблеми. България има съдебни отношения по повод качеството на атмосферния въздух, каза министърът. Ние сме една от 18-те държави, които имат този проблем в ЕС. Той обяви, че се предвижда всички оперативни програми да заделят от порядъка на 25 на средствата си за мерки, свързани с климатичните промени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона