Червени: Нинова излъга от трибуната, че БСП ще гласува против Цацаров (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7969064 www.24chasa.bg
Корнелия Нинова Снимка: Архив

Корнелия Нинова излъга от парламентарната трибуна, че БСП е взела решение да гласува против комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и избора на Сотир Цацаров за неин председател.

Така в четвъртък червени депутати описваха ситуацията от предишния ден, когато 27 от тях подкрепиха новата роля на вече бившия главен прокурор.

(Вижте кои 27 от БСП не се подчиниха на Нинова и подкрепиха Цацаров)

Още във вторник, на заседание на групата на БСП, трима или четирима от депутатите открито са обявили, че ще подкрепят Сотир Цацаров.

Сред тях са били Драгомир Стойнев, Георги Търновалийски и Филип Попов.

Аргументите, освен личното им мнение за професионалните качества на Цацаров, са били, че партията е подкрепила преди време създаването на комисията “Антимафия” и е гласувала критериите за избор на неин председател.

Затова било повече от лицемерно да откажат да гласуват "за" или "против" Цацаров. Според коментарите в групата никой обаче не е очаквал, че освен тези няколко депутати, една трета от червените в парламента ще застанат зад бившия главен прокурор.

Корнелия Нинова на практика обявила от парламентарната трибуна решение, което не е било взето. Неофициално се разбра, че в движение е било коригирано и изказването на трибуната на Крум Зарков. Младият социалист е трябвало да изрази само личните си мотиви защо няма да гласува за Цацаров. Той обаче е говорил от името на цялата парламентарна група.

Депутатите споделят, че Георги Свиленски в кулоарите много точно е обяснил какво решение е взела БСП във вторник - депутатите сами да вземат решение за своя глас, но никой не му е обърнал внимание след емоционалната реч на Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Б.Р. Час след публикуването на този текст на "24 часа" ръководството на БСП разпрати до медиите позиция, в която опровергава, че не е гласувано решение за Цацаров. Ето: 

По повод гласуването на председател на КПКОНПИ и разпространяваната невярна информация, че парламентарната група на „БСП за България“ не е имала политическо решение, заявяваме, че на общо събрание на групата, проведено на 10.12.2019 г., с гласуване беше прието политическо решение – не подкрепяме кандидатурата на Сотир Цацаров“. Против това решение гласуваха само трима депутати. Беше взето решение - който има друго мнение, да се възползва от член 58, ал. 4 на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и да изрази различната си позиция от трибуната на парламента. Чл. 58 ал. 4 дава възможност "на народен представител, който има мнение, различно от това на ПГ, да го изрази в рамките на 3 минути".

Никой от гласувалите за Сотир Цацаров не направи публично това. Парламентарната група на „БСП за България“ има политическо решение за неподкрепа. Всеки, който не се е съобразил с това, носи своята лична отговорност.