Германия: Неоправдано е изгонването на дипломатите ни от Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7969569 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Германия определи като неоправдано експулсирането на двама нейни дипломати от Русия, предприето като ответна мярка срещу решението за експулсиране на двама руски дипломати, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Миналата седмица Германия обяви експулсирането на двама руски дипломати след убийството на бивш боец на чеченските сепаратисти в Берлин, като се мотивира с отказа на Москва да сътрудничи на разследването на престъплението. Според германски прокурори в него има руска или чеченска връзка, предава БТА.

Решението за експулсирането "изпраща лош сигнал и е неоправдано", се казва в изявление на германското министерство на външните работи. В текста се подчерта, че Германия "си запазва правото да предприеме други действия във връзка с този случай", предвид текущото разследване.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази надежда, че експулсирането на германските дипломати "няма да стане негативен фактор за по-нататъшното развитие и разширяване на нашия доста конструктивен диалог" с Германия, предаде ТАСС.

"Тези мерки бяха неизбежни, след като бяха експулсирани двама наши дипломати. Смятаме за напълно неоснователно подобно решение на Берлин, не сме съгласни с него", затова се наложи да бъде взето подобно решение, подчерта той.

Двамата служители на германско посолство в Москва трябва да напуснат Русия до седем дни.