Откриха скална рисунка на 44 хил. години в Индонезия (Снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7969601 www.24chasa.bg

Рисунка на над 40 000 години, открита в Индонезия и изобразяваща древна ловна сцена, е най-ранното произведение на пещерното изкуство, съобщават Франс прес и ДПА, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Върху пано с широчина 4,5 метра са изобразени шест бозайници - диви прасета и биволи-джуджета, преследвани от ловци - полухора-полуживотни, въоръжени с копия и въжета. Ловците са нарисувани с човешки тела, но с глави на птица, влечуго и други - фигури, известни като териантропи.

Едноцветната рисунка, за която е използван червен пигмент, е открита във варовикова скала на остров Сулавеси в провинция Южно Сулавеси.

За да определи възрастта на древната рисунка екипът под ръководството на университета "Грифит" в Австралия е използвал усъвършенствана техника за датиране, предаде БТА.

Според изследователите рисунката датира от късния палеолит и е на минимум 43 900 години, което я прави най-ранното известно досега произведение на праисторическото изкуство, изобразяващо ловна сцена. Според тях рисунката е и най-ранното изображение на териантроп. Досега за най-древна по рода си се смяташе скулптура на 40 000 години от слонова кост на мъж с лъвска глава, открита в Германия.

За сравнение - първите скални рисунки във Франция, намерени в пещерата Шове, са на около 35 000 години, а тези в пещерата Ласко - на около 20 000.