Радев: Високо ценим присъствието на Суверенния Малтийски орден в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7969684 www.24chasa.bg
Снимка: прессекретариат на държавния глава

Високо ценим присъствието на Суверенния Малтийски орден в България и високохуманната му дейност в помощ на всички пострадали, на всички нуждаещи се от подкрепа, каза президентът Румен Радев в съвместните изявления с Великият магистър на Суверенния Малтийски орден фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето, който е на двудневно държавно посещение у нас по покана на държавния глава.
Президентът и Великият магистър разговаряха "на четири очи" на "Дондуков" 2, след което се състояха пленарните разговори на официалните делегации.

Румен Радев каза, че за него е чест да приеме Великия магистър на Суверенния военен хоспиталиерен орден на Свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта - един от най-древните християнски ордени, в една от най-старите християнски държави. Президентът определи визитата като важна стъпка в развитието на двустранните отношения.

С Принца и Велик магистър на Малтийския орден обсъдихме редица въпроси от взаимен интерес. Наше общо усилие е да продължаваме диалога на най-високо ниво и ползотворното ни сътрудничество, което дава резултат в много области. Малтийският орден присъства днес като материална и духовна подкрепа в много болници, училища, в институции за социалнослаби и хора с увреждания, и ние високо ценим тази подкрепа, посочи президентът Радев. Вие не сте днес само сред приятели, вие сте сред съмишленици и партньори в общите ни усилия да градим един по-добър свят, който да противодейства на войните и конфликтите, водещи до страдания на много хора. Свят в подкрепа на слабите, на уязвимите, и заедно да продължим да отстояваме християнските ценности, каза държавният глава.

Президентът отбеляза, че утре, заедно с Великия магистър и неговата делегация, ще бъде открит първият за страната високотехнологичен уред "Нирвана" за рехабилитация на деца, страдащи от детска церебрална парализа, осигурен с подкрепата на посолството на Малтийския орден. Ще бъдат доставени и ехограф за софийска болница, както и линейка за болницата в Дупница, каза президентът и изрази благодарност за даренията.

Посещението е второ на Велик магистър на Суверенния Малтийски орден в България. С президента говорихме за страната ви, за постиженията и за нейните нужди, посочи фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето. Двамата са обсъдили регионалната ситуация и ролята на България като фактор на стабилност и мир. Разговаряли са също за активната подкрепа вече 25 години чрез посолството на Малтийския орден в полза на най-слабите слоеве от населението. Великият магистър е уверил президента Радев в намерението да се засилва сътрудничество между Малтийския орден и България. Като конкретно свидетелство за ангажираност в България Великият магистър открои даренията, които утре ще бъдат направени в негово присъствие - линейка, ехограф и невросензорният стимулатор "Нирвана" за рехабилитационния център за деца с церебрална парализа "Св. София".
С президента Радев Великият магистър на Суверенния Малтийски орден е разговарял също за миграцията - тема от голяма важност поради географското положение на България, което я прави една от входните врати на Европа. Малтийският орден се ангажира сериозно да помага на много страни, изправени пред предизвикателствата, поставени от миграцията. Работим с държавите на произход, откъдето мигрантите тръгват, с онези, които са на пътя им, и с проекти за помощи и интеграция в страните, които ги приемат, каза фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето, който добави, че са многобройни областите, в които може да се засили двустранното сътрудничество с България.

Преди изявленията, в присъствието на президента и на Великия магистър, беше валидирана илюстрована пощенска карта по повод 25 години от установяването на дипломатически отношения между България и Малтийския орден, които се отбелязват тази година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона