Сръбските радикали предлагат да се отпечатат съчинения на Петер Хандке

https://www.24chasa.bg/novini/article/7970038 www.24chasa.bg
Петер Хандке СНИМКА: Ройтерс

Лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел попита днес премиера Ана Бърнабич защо още не е реагирала по повод на инициативата на радикалите в Сърбия да издадат събрани съчинения на нобелиста Петер Хандке, предаде Танюг.

На заседание на парламента, на което премиерът отговаряше на въпроси на депутатите, Шешел каза, че сега е моментът да се изрази благодарност на австрийския писател, известен с подкрепата си за сърбите. Той посъветва правителството, ако няма пари, да вземе от бюджетния резерв и да ангажира държавните издателски къщи и най-добрите преводачи от немски език, за да може в срок от два до три месеца произведенията на Хандке да се подготвят за печат.

Шешел смята, че правителството трябва да дари събраните съчинения на Хандке на всички библиотеки и всички основни и средни училища, а в книжарниците книгите му да бъдат продавани на изгодни цени.

"Така Сърбия ще изкаже благодарността си и ще покаже, че не забравя помощта на хората, които в най-тежките дни са имали смелостта да кажат, че сърбите не са престъпници и виновници за войните, а жертви на западната пропаганда", каза Шешел, цитиран от БТА.

Хандке е известен с изявленията си, че Сърбия е била жертва на войните в бивша Югославия, с отричането на геноцида в Сребреница и близките връзки със Слободан Милошевич.

Неговото удостояване с тазгодишната Нобелова награда за литература предизвика остри критики от различни държави, организации и интелектуалци в цял свят.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г