Горанов: С подобно говорене президентът Радев влияе на бизнес климата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7971257 www.24chasa.bg
Владислав Горанов КАДЪР: Би Ти Ви

Повод за радост е всяко подобряване на външните оценки на държавата и не съм съгласен с позицията на президента Радев, че ние трябва да се вглеждаме в собствените си пръсти на краката и да не разчитаме на външните оценки, които са максимално обективни и за които много държави полагат много усилия. Подобен тип съпоставки, които той направи вчера за различни теми, показват само едно – той е приел ролята на лидер на опозицията и, за съжаление, понякога вреди. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Той изрече преди време, че външните инвестиции в България спадали, което не е вярно. С подобно говорене, което основно цел е да отричаш всички добри постижения на правителството, ти влияеш на бизнес климата. Защото, ако представителят на най-сериозната институция, канонизиран от Конституцията като държавен глава, по цял ден хули собствената си държава и отрича нейните достижения, как да погледне един външен инвеститор на този процес или на тази оценка за съответната държава", добави той.

"Изпълнителната власт има повече оперативна власт в държавата, но това е отредено от Конституцията и ако малкият политически опит на Радев не му дава покой и търси сравненията между себе си и един партиен лидер, който изпълни президентството с много повече съдържание, като Първанов, това безпокойство в неговите действия и оценки за ролята на правителството е не съвсем обективно. То да бъдеш лидер на опозицията, бидейки президент, също е вариант", категоричен бе Горанов.

"Усилията, които влагаме в последните години за подобряване на качеството на средното образование и многото инвестиции, които правим в тази посока, са отговор на въпроса кога хората ще имат равни възможности да се включат на добро ниво на пазара на труда, защото хората се раждат различни по материален статус, но държавата е тази, която трябва да им даде шанс да придобият уменията да се включат в обществото и в икономиката на подходящото си място, така че те да имат удовлетвореност от живота си."

"Поднасянето на факти, извадени манипулативно от контекста, не прави чест на държавния глава, който трябва да има ролята на колектив. Ние сме голяма партия, която последните години спечели повечето избори – в този смисъл ние трябва да имаме самочувствието и трябва да дадем отговори с факти и не мисля, че трябва да даваме чак такова значение на позицията на президента. Ако Радев иска да достигне това, което постигна Първанов, първо, за съжаление, времената са други, и второ неговият политически опит е доста по-малък – от кабината на изтребителя до върховен главнокомандващ и държавен глава има космическо разстояние", допълни Горанов.

"Ние няма да избираме надзорник на Гешев, ние сме предложили един законопроект, който следва логиката на Конституцията – наказателна отговорност може да се повдига и поддържа само от прокурор. Тепърва ще дебатираме в парламента този законопроект и това, което ние сме предложили", заяви той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната манекенка Лорин Гудман очаква дете от известен английски футболист. Тя забременяла от него след кратка тайна афера зад гърба на гаджето. 29-годишната сексбомба и пазеният в тайна играч били изненадани от новината, че ще стават родители след авантюрата си. Въпреки това двамата са решили да постъпят по най-правилния начин и да отгледат

Кучето Мон кани на пижамена работилница за мартеници в Пловдив! Малчуганите и техните родители ще могат да измайсторят благотворително сами своите мартенички и да ги закупят срещу минимално дарение от 5 лв. "За да се чувстват участниците като у дома си, ние ще бъдем по пантофи и пижами и всяко дете и родител, които участват в работилничките

Така желаното обединение на левскарите не издържа и седмица. Феновете на "сините" продължават да са разединени и пред угрозата клубът да изпадне във финансов колапс. Те не могат да се разберат дали да подкрепят собственика Васил Божков. Немалка част от привържениците искат да протестират срещу предложения от Валери Симеонов закон