Шефът на "Туитър" иска да промени социалните мрежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7971432 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Главният изпълнителен директор на "Туитър" Джак Дорси обяви, че компанията финансира нов екип по проучванията, който ще разработи "отворен и децентрализиран стандарт за социална мрежа“, отчасти, за да адресира някои от текущите проблеми на платформата, пише CNBC.

Идеалистичната дългосрочна визия е да направи различните социални мрежи подобни на имейл, така че потребителите да могат да се присъединяват към различни мрежи, но все пак да могат да комуникират помежду си, независимо коя използват.

Споделени технически стандарти също така биха улеснили потребителите да поемат контрол върху това как тези мрежи им препоръчват съдържание, което ще отслаби тенденцията към водене на потребителите към всякакво съдържание в опит да ги задържи ангажирани, твърди Дорси. Освен това може да се улеснят социалните мрежи в налагането на рестрикции срещу речта на омразата и други злоупотреби, като им се помогне да споделят тежестта на по-ниска цена, съобщава "Investor.bg".

Вече има социални мрежи, които оперират в децентрализирана рамка. Най-популярната от тях е Mastodon, социална мрежа с отворен код, която често е ползвана като алтернатива на Twitter.

Основателят на "Wolrd Wide Web" Тим Бърнърс-Лий също започна няколко проекта за децентрализиран интернет.

За разлика от тези проекти, които не успяха да добият популярност, "Туитър" вече има отдадена потребителска база от над 300 млн. души, което може да помогне на Дорси в опитите да прокара стандарта и да убеди други социални мрежи да дадат подкрепата си.

И все пак изглежда малко вероятно "Фейсбук", която в момента доминира на пазара със своите над 2 млрд. потребители, да е готова да се откаже от контрола си заради външна коалиция. Говорител на Facebook не е отговорил веднага на запитванията за коментар по темата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона