Шефът на "Туитър" иска да промени социалните мрежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7971432 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Главният изпълнителен директор на "Туитър" Джак Дорси обяви, че компанията финансира нов екип по проучванията, който ще разработи "отворен и децентрализиран стандарт за социална мрежа“, отчасти, за да адресира някои от текущите проблеми на платформата, пише CNBC.

Идеалистичната дългосрочна визия е да направи различните социални мрежи подобни на имейл, така че потребителите да могат да се присъединяват към различни мрежи, но все пак да могат да комуникират помежду си, независимо коя използват.

Споделени технически стандарти също така биха улеснили потребителите да поемат контрол върху това как тези мрежи им препоръчват съдържание, което ще отслаби тенденцията към водене на потребителите към всякакво съдържание в опит да ги задържи ангажирани, твърди Дорси. Освен това може да се улеснят социалните мрежи в налагането на рестрикции срещу речта на омразата и други злоупотреби, като им се помогне да споделят тежестта на по-ниска цена, съобщава "Investor.bg".

Вече има социални мрежи, които оперират в децентрализирана рамка. Най-популярната от тях е Mastodon, социална мрежа с отворен код, която често е ползвана като алтернатива на Twitter.

Основателят на "Wolrd Wide Web" Тим Бърнърс-Лий също започна няколко проекта за децентрализиран интернет.

За разлика от тези проекти, които не успяха да добият популярност, "Туитър" вече има отдадена потребителска база от над 300 млн. души, което може да помогне на Дорси в опитите да прокара стандарта и да убеди други социални мрежи да дадат подкрепата си.

И все пак изглежда малко вероятно "Фейсбук", която в момента доминира на пазара със своите над 2 млрд. потребители, да е готова да се откаже от контрола си заради външна коалиция. Говорител на Facebook не е отговорил веднага на запитванията за коментар по темата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си