Червени срещу Нинова: Не е имало общо решение да не подкрепяме Цацаров (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7971550 www.24chasa.bg
КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Имаше и всеки, прекрачил го, носи лична отговорност, настоява лидерката

Бламирана ли е Корнелия Нинова и цепна ли се червената група заради избора на Сотир Цацаров начело на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество?

Ден след излъчването на настоящия главен прокурор в оставка за шеф на Антикорупция бурята вляво продължава. Тя избухна, след като 27 червени депутати, голяма част от тях знакови имена в БСП, подкрепиха Цацаров. Това стана минути след като от трибуната лидерката заяви, че партията е против. Г-н Цараров има безспорните качества, но не може да събуди КПКОНПИ, защото тя е мъртвородена, отсече тя.

Депутатът от БСП Георги Търновалийски обяснява защо е гласувал за избора на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ.  СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Депутатът от БСП Георги Търновалийски обяснява защо е гласувал за избора на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Нинова излъга от парламентарната трибуна, че БСП е взела решение да гласува против избора на Цацаров за председател. Така в четвъртък соцдепутати описваха ситуацията от предишния ден.

Още във вторник на заседание на групата на БСП трима или четирима от депутатите открито са обявили, че ще подкрепят Сотир Цацаров.

Сред тях били зам.-шефът на ПГ Драгомир Стойнев, Георги Търновалийски от името на пловдивските депутати - те познават Цацаров още като шеф на окръжния съд, юристът Филип Попов и др. Аргументите освен личното им мнение за професионалните му качества били, че партията е подкрепила преди време създаването на комисията “Антимафия” и е гласувала критериите за избор на неин председател. Затова било лицемерно да откажат да гласуват “за” или “против” новия председател. Според коментарите вляво обаче никой не очаквал, че освен тези няколко депутати общо 1/3 от червените ще застанат зад бившия главен прокурор.

Корнелия Нинова на практика обявила от парламентарната трибуна решение, което не е било взето. Неофициално се разбра, че в движение е било коригирано и изказването от трибуната на Крум Зарков. Младият социалист е трябвало да изрази само личните си мотиви защо няма да гласува за Цацаров. Той обаче е говорил от името на цялата ПГ.

Всъщност Георги Свиленски в кулоарите много точно обяснил какво решение е взела БСП във вторник, разказват колегите му - депутатите сами да преценят как да гласуват. Но никой не му обърнал внимание след емоционалната реч на Нинова от трибуната.

И Антон Кутев вчера обясни ясно, че на заседанието на ПГ във вторник се разбрали как по принцип БСП няма да подкрепи Цацаров в гласуването, но това няма характер на задължително решение и депутатите имали свобода да определят личния си вот.

Друго обаче се твърди в официозна позиция на червената група, публикувана на фейсбук страницата на лидерката Корнелия Нинова вчера.

“По повод гласуването на председател на КПКОНПИ и разпространяваната невярна информация, че парламентарната група на “БСП за България” не е имала политическо решение, заявяваме, че на общо събрание на групата, проведено на 10.12.2019 г., с гласуване беше прието политическо решение: “Не подкрепяме кандидатурата на Сотир Цацаров”. “Против” това решение гласуваха само трима депутати. Беше взето решение - който има друго мнение, да се възползва от член 58, ал. 4 (бел.ред. - народен представител, който има мнение, различно от това на ПГ, може да го изрази в рамките на 3 мин) на правилника за организацията и дейността на НС и да изрази различната си позиция. Никой от гласувалите за Сотир Цацаров не направи публично това. ПГ на “БСП за България” има политическо решение за неподкрепа. Всеки, който не се е съобразил с това, носи своята лична отговорност”, се казва в огласената позиция.

“27 гласа не означават бламиране на лидера. Знам тези колеги как се държат по принцип в други заседания и с други решения”, категоричен бе соцдепутатът Христо Проданов - един от тези, които изясняваха казуса в кулоарите вчера. И той разбрал на заседанието на ПГ, че не подкрепят Цацаров, но се дава свобода на тези, които са с друго мнение.

Колегата му Кутев обаче видя разнобой. “Има разцепление в парламентарната група, но не може да се говори за такова в партията”, заяви той. Разделението щяло да си проличи след няколко месеца и дори нямало общо със случая, визира той предстоящия конгрес.