Докато плаща първите 3 дни болнични, бизнесът бойкотира тристранката (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7972020 www.24chasa.bg
Минималната заплата не бе подкрепена на първата тристранка на социалната министърка Деница Сачева

Пакетът от мерки за реформа и спиране на злоупотребите трябва да е готов през януари

Работодателите бойкотираха тристранката в четвъртък за минималната заплата, защото искат реформа за болничните и отмяна на задължението им да плащат първите 3 дни. Докато проблемът не влезе в дневния ред на съвета, те няма да се върнат на заседанията.

Още с приемането на бюджета на държавното обществено осигуряване на 4 декември депутатите възложиха на ресорните министерства, здравната каса и НОИ през януари да решат проблема с болничните и темата да се обсъди на тристранния съвет.

“Изпратила съм писмо до социалния министър, свързано с исканията за обсъждане в НСТС на начина на изплащане на болничните и ограничаване на злоупотребите с тях”, отчете преди заседанието вицепремиерката Марияна Николова. Тя получила писмо от социалната министърка Деница Сачева, че до месец след обнародването в “Държавен вестник” Министерството на здравеопазването, НЗОК и НОИ трябва да направят задълбочен анализ и да изготвят пакет от мерки, който да бъде внесен в тристранката.

“Ние държим да бъдем включени в работната група, а не да получим готови мерки, по които да дадем само мнение”, каза Ася Гонева от КНСБ. Тя бе категорична, че текстът в закона е насочен към ограничаване на злоупотребите при получаване на обезщетенията. Според нея с налагането на допълнителен контрол и ограничения има опасност да се отнемат права на работниците.

Единствената работодателска организация, която присъства на заседанието, запази мълчание около болничните.

Два часа след това четирите най-големи работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камера, Българската търговско- промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, пратиха писмо до премиера Бойко Борисов, с което обясняват бойкота и настояват да не плащат първите 3 дни от болничните.

“С тревога отбелязваме, че въпреки нашите усилия да се направи реформа, правителството планира да се запази статуквото. Години наред неглижирането на проблема с фалшивите болнични доведе до източването на огромен ресурс и от осигурителните фондове, и от работодателите”, пишат те.

Искат незабавни промени в медицинската експертиза на работоспособността и уврежданията. Настояват болничните и пенсиите да се дават само срещу платени осигурителни вноски. И предупреждават, че се вдига броят на осигурителните измами чрез начисляване на осигурителни вноски на фиктивни работници. Така те получават незаслужени обезщетения от държавата, но и пенсионни права.

Настояват още за ефективни санкции и контролни мерки от НЗОК, Агенция “Медицински одит” и Министерството на здравеопазването. Предлагат също по искане на шефа да се прави и заверка на болничния в службите по трудова медицина, но за определен списък от заболявания. И искат да знаят колко пари са дадени за болнични в държавната администрация и реалната икономика, по общини, населени места, икономически дейности, заемани длъжности, възрастови групи, и издатели – лекуващи лекари и болнични заведения.

Синдикатите обаче са категорични, че няма да допуснат работниците да бъдат ощетени. КТ “Подкрепа” дори настоява работодателите да плащат първите 5 дни, при това 100%.

Работодатели: Минималната заплата да расте по формула

Минималната заплата да се определя по формула, в която да влизат обективни критерии, а не да се налага административно от държавата. Тази позиция за пореден път бе застъпена от работодателите, въпреки че четирите най-големи организации бойкотираха тристранката вчера. Тя бе за вдигането ѝ на 610 лв. през следващата година. В бойкота не участваха единствено от Съюза за стопанска инициатива и така те осигуриха кворума. Те също бяха против вдигането ѝ.

Синдикатите също искат правила за минималната заплата, но подкрепиха увеличение.

Разговорите за определяне на минималната заплата ще бъдат продължени, увери социалната министърка Деница Сачева на първото си заседание.Увеличението с 8,9% отговаряло на ръста на икономиката. (24часа)