САЩ са готови да наложат санкции на Асад, Русия и Иран за военни престъпления в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7972465 www.24chasa.bg
Башар Асад СНИМКА: РОЙТЕРС

Три години след въвеждането на знаковото законодателство, въвеждащо санкциите на САЩ срещу режима на Башар Асад, Русия и Иран за минали и продължаващи военни престъпления в Сирия, той ще бъде окончателно приет от Конгреса. Предполага се, че законопроектът за „Цезар“ може не само да постигне известна справедливост и отчетност за жертвите на Дамаск, но и да даде възможност на САЩ да намерят евентуално политическо решение на войната в Сирия, коментират в редакцията на американското издание The Washington Post.

Очаква се държавният глава Доналд Тръмп да подпише Националния закон за отбраната тази седмица, след като Конгресът го утвърди. С подкрепата на двете партии и на двете камари Конгресът добави към него Закон за гражданска защита на Сирия – „Цезар“, който позволява използването на санкции срещу високопоставени сирийски правителствени служители, военни ръководители и всички отговорни за продължилите повече от осем години жестокости на Асад, военните престъпления срещу невинни цивилни и престъпленията срещу човечеството, информира "Фокус".

Съгласно законопроекта санкциите ще бъдат налагани и върху няколко основни сектора на икономиката на Сирия, както и до всяка публична или частна организация, която помага на сирийските въоръжени сили за възстановяването на страната, докато не стане ясно какъв в мащаба на жертвите на Асад.

Това означава, че руските военни и енергийните компании, които искат да поставят основите на петролен бизнес в Сирия, могат да бъдат наказани, ако помогнат на Дамаск по някакъв начин - същото се отнася и за иранските паравоенни сили, подкрепящи Асад.

Законът е кръстен „Цезар“ – по псевдонима на сирийски военен фотограф, който дезертира през 2013 г. и разкри пред света повече от 55 хиляди снимки на изтезанията и убийствата на хиляди цивилни в скандалните затвори на Асад. Тези снимки, в чиято автентичност уверяват от ФБР и които бяха показани по целия свят, са само малка част от онова, което Стивън Рап, тогавашният посланик на военния отдел в Държавния департамент на САЩ, описа като най-лошата „машина за брутални убийства“ от времето на нацистите.

Фотографът, посещавал Вашингтон четири пъти, за да привлече внимание към жертвите на режима и да призове за справедливост за тях, се е разплакал, когато е разбрал, че законопроектът е на път да влезе в сила.

„След повече от осем години жертвите на жестокостта на Асад и техните семейства са една крачка по-близо до справедливостта и отговорността. Благодарен съм на хората от САЩ“, цитира изданието думите му.

Законопроектът измина дълъг път. Той мина три пъти гласуване в Камарата на представителите, но така и не никога не беше подлаган на специално гласуване на заседание на Сената. Сега, когато Асад поема контрола над голяма част от Сирия и политиката на администрацията на Тръмп по отношение на Сирия е непоследователна и хаотична, това законодателство може да се опита да окаже натиск върху сирийския президент и неговите съюзници да спрат военните си престъпления, включително бомбардировките над цивилни лица, обсади и глад, нападения срещу училища и болници и др.

Зад кулисите законодателството беше до голяма степен промотирано от сирийско-американска неправителствена организация, т. нар. Сирийска спешна работна група. Изпълнителният й директор Муаз Мустафа заяви, че законопроектът „Цезар“ е стъпка към отчетността, справедливостта и мира в Сирия, дори и докато военните престъпления продължават.

Законопроектът е насочен и към всеки международен агент, който се опитва да помогне на Асад да възстанови страната, докато той не спре да убива собствените си хора. Това означава, че САЩ могат да наложат санкции на всяка международна компания, която помага на сирийската енергетика, авиация, строителство или друг отрасъл, както и на тези, които дават пари на режима. Това се прави, за да бъде лишен Асад от средства за реставрация, а другите- от възможността да се възползват от това.

Администрацията на Тръмп може да използва тези нови санкции и да принуди Асад, Русия и Иран да договорят добросъвестно политическо решение, което ще предостави основата за достоен живот на сирийския народ. Въпреки осемте години на неуспешна политика на САЩ към Сирия, противопоставянето на масовите зверства все още е както наш стратегически интерес, така и морален дълг, уверява изданието.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си