Корбин няма да води Лейбъристката партия на следващи избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/7973499 www.24chasa.bg
Джереми Корбин Снимка: Ройтерс

Лидерът британската опозиция Джереми Корбин каза, че няма да води своята Лейбъристка партия на следващи парламентарни избори след вчерашното катастрофално поражение, предадоха ДПА и БТА.

"Това очевидно е много разочароваща нощ за Лейбъристаката партия", каза той в своя избирателен район в северната част на Лондон, където бе преизбран за депутат.

"Няма да предвождам партията в бъдещи кампании за общи избори", каза той.

Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън печели абсолютно мнозинство в британския парламент, след като преодоля прага от 326 места от общо 650 в Камарата на общините, според първите официални данни, съобщиха Франс прес и ДПА.

Борис Джонсън също бе преизбран в Камарата на общините, предаде Ройтерс.

Той каза в своя избирателен район Ъксбридж, че неговото правителство получава силен мандат за довеждане на Брекзит докрай.
"Мисля, че това ще се окаже исторически момент, който ни дава шанс да изпълним демократичната воля на британския народ, да променим към по-добро тази страна и да реализираме потенциала на целия народ", каза той.

Лидерката на проевропейските "Либерални демократи" Джо Суинсън загуби мястото си в долната камара за сметка на кандидата на Шотландската национална партия.

Суинсън, която оглави партията през юли и води кампания за оставане в ЕС, загуби мястото си с едва 149 гласа.