Херо Мустафа: Младен Маринов е ключов фактор за борбата с престъпностa в региона (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7973703 www.24chasa.bg
Херо Мустафа СНИМКА: Румяна Тонeва

Министър Младен Маринов е ключов фактор за борбата с организираната престъпност и корупцията в региона на Западните Балкани. Това признание към българския вътрешен министър направи посланичката на САЩ в Бълагрия Н.Пр. Херо Мустафа при откриването на Годишния форум за устойчивост на Западните Балкани, на който София е домакин. Tазгодишната среща е с фокус върху борбата с насилствения екстремизъм.

Освен министър Маринов и посланик Мустафа, във форума участват още д-р Денис Натали - помощник-секретар в Бюрото за операции по конфликти и стабилизиране на Държавния департамент на САЩ и министри от страните от Западните Балкани. Форумът е провежда за втора поредна година и се организира от Международния републикански институт на САЩ с подкрепата на Бюрото за операции по конфликти и стабилизиране на Държавния департамент на САЩ в сътрудничество с българското МВР.

Американската посланичка започна приветствието си с "Добро утро!" на български език.

"За мен е чест да участвам в откриването на тази среща, целяща да работи за предотвратяване на насилсвения екстрамизъм и организираната престъпност", каза Н.Пр. Херо Мустафа и подчерта важното място, на което се намират в момента отношенията България-САЩ.

"Благодаря на министър Младен Маринов. Неговата работа е ключов фактор за нашето сътрудничество в сферата на сигурността и за борбата с организираната престъпност и корупцията в региона на Западните Балкани", каза тя.

"Благодарим на българския вътрешен министър за стабилната гранична сигурност по външните граници на ЕС. Благодаря на България за това, че започна да работи активно за интеграцията на Западните Балкани по време на своето председателство на Съвета на ЕС и продължава да го прави и до днес с форуми като този", заяви американската поланичка и подчерта, че само като работим заедно можем да предприемаме правилните стъпки за решаване на проблемите.

"Корупцията не е индивидуален проблем. Това е предизвикателство, с което се сблъскват всички страни от региона, ставайки свидетели на това как то подхранва радикализацията и подпомага екстремизма. Подчертавам желанието на САЩ да помагат в борбата с престъпността. За нас това означава всички държави от региона да бъдат в ЕС. Европа е наш партньор, но без европейска интеграция на целите Балкани, този важен за САЩ партньор става по-слаб", добави Н.Пр. Мустафа.

Посланичката на САЩ в София подчерта, че регионът трябва да намери общи и работещи решения за противодействие на теоризма и радикализацията, защото нито една страна не е изолирана по този въпрос. Всички балкански държави споделят общи проблеми и са свързани чрез потоците на пари и хора.

"Ще цитирам министър Маринов: Лошите харесват, когато правителствата не си говорят", каза посланик Мустафа.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че обменът на информация е високоинтензивен и в реално време.

Д-р Денис Натали -  помощник-секретар в Бюрото за операции по конфликти и стабилизиране на Държавния департамент на САЩ
Д-р Денис Натали - помощник-секретар в Бюрото за операции по конфликти и стабилизиране на Държавния департамент на САЩ СНИМКА: Румяна Тонeва

Радикализацията, независимо от идеологията, е реална заплаха, която подкопава ценности и устоите на закона, заяви той. Необходим е мултидисциплинарен подход и дългогодишни усилия на международно ниво. Следим мрежите на трансграничната престъпност, трансферите на пари, пропагандата в интернет, посочи той.