Бившият премиер на Турция Ахмет Давутоглу регистрира новата си партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7973793 www.24chasa.bg
Ахмет Давутоглу СНИМКА: Ройтерс

Бившият премиер Ахмет Давутоглу - бивш съратник на президента Реджеп Тайип Ердоган и бивш председател на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), внесе за регистрация в министерството на вътрешните работи нова партия под свое ръководство.

Предвижда се днес по обяд Давутоглу да даде пресконференция във връзка с регистрацията.

Няколко дни по-рано Давутоглу обяви публично, че е готов уставът и програмата на партията, както и нейното име. Според медиите новата формация ще се казва "Партия на бъдещето", въпреки че преди това бе обявено името "Нашата партия".

Според регистрационната молба 154 души, начело с Давутоглу, са основатели на партията. Сред тях има редица имена, които са познати отпреди като водещи функционери в ПСР, но я напуснаха в различни периоди от време.

В едно от последните си интервюта пред турска телевизия Давутоглу бе категоричен, че неговата партия ще бъде алтернатива на управляващата ПСР на Ердоган.

Очакванията са, че Давутоглу ще събере около себе си недоволните от политиката на Ердоган, която той силно бе разкритикувал след поражението на ПСР на местните избори т.г.

Близки до новата партия среди очакват около 50 депутати от управляващата партия да се присъединят към тях. Това означава, че може силно да подкопаят подкрепата за президента Ердоган и неговата партия.

Наблюдатели прогнозират предсрочни парламентарни избори през 2020 г.

Междувременно Ердоган публично обвини бившия си съратник Давутоглу и хората от другото дисидентско крило - това на Али Бабаджан, бивш министър на икономиката, в сътрудничество с бившия президент Абудллах Гюл, който също подготвя основаването на нова партия с откъснали се от ПСР отговорни бивши функционери, че са измамници.

Скандалът се разрази по повод обширен терен /твърди се, че е най-хубавият и най-скъп терен в Истанбул/, който е бил отпуснат за Градския университет на Истанбул, чиито създатели са Давутоглу, Бабаджан, Мехмет Шимшек и др.

Давутоглу върна топката като предложи в парламента да се създаде комисия, която да разследва имущественото състояние на всички бивши президенти, премиери, държавни министри, визирайки и Ердоган.

Подобно предложение едва ли би се приело от депутатите в настоящия парламент. Но със сигурност може да се твърди, че интересни развития се очакват във вътрешната политика на Турция през идващата година.