Мария Габриел: Инвестирането в младите ще спре изтичането на мозъци от Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7974195 www.24chasa.bg
Мария Габриел, председателката на секция “Външни отношения” на Европейския икономически и социален комитет Диляна Славова и зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин на форума. СНИМКА: Авторът

Много райони от Западните Балкани са силно засегнатити от изтичането на мозъци в чужбина, а това може да спре с подпомагането на научната диаспора. За това призова еврокомисарят Мария Габриел на дебат за бъдещето на Западните Балкани.

За форума в Народното събрание дойдоха и посланиците на Северна Македония Марян Гьорчев, на Албания Доника Ходжа и на Германия Кристоф Айххорн. Догодина София и Скопие поемат заедно председателството на Берлинския процес - инициатива, посветена именно на развитето на Западните Балкани.

Един от начините да се запазят младите тук е, като се инвестира в тях чрез програми на ЕС, обясни Габриел. “Имаме добри и не толкова добри цифри. Добрите са по програмата “Еразъм” - от 2014 г. досега 40 хил. души от Западните Балкани са се възползвали от програмата, 84 проекта са финансирани в рамките на научните изследвания”, отчете тя. Но по водещата в научната мобилност програма “Мария Кюри” има диспропорция - 365 са изследователите от Западните Балкани, заминали в ЕС, а само 86 млади учени оттам са дошли да работят в региона.

Габриел изрази надежда, че преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС ще стартират през 2020 г.

В новия си мандат българският еврокомисар ще работи по създаването на виртуална мобилност, както и по програма “Зелен Еразъм”, свързана с екологията. “Аз и екипът ми сме готови да превърнем красивата думичка “синергия” в действия”, обеща Габриел. Обърна внимание на новата инициатива в ЕС - Европейския корпус за солидарност, в който младежи извършват доброволческа дейност в страната си и в чужбина. Спортът също е част от ресора ми. От Западните Балкани вече участват в европейската седмица на спорта, напомни тя.

И председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и зам.-шеф на НС Кристиан Вигенин изрази силни надежди преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония да са факт през 2020 г. Фокусът на българското европредседателство върху Западните Балкани не беше само за 6 месеца, а продължава, отбеляза той.

Мария Габриел, председателката на секция “Външни отношения” на Европейския икономически и социален комитет Диляна Славова и зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин на форума.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца