Мария Габриел: Инвестирането в младите ще спре изтичането на мозъци от Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7974195 www.24chasa.bg
Мария Габриел, председателката на секция “Външни отношения” на Европейския икономически и социален комитет Диляна Славова и зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин на форума. СНИМКА: Авторът

Много райони от Западните Балкани са силно засегнатити от изтичането на мозъци в чужбина, а това може да спре с подпомагането на научната диаспора. За това призова еврокомисарят Мария Габриел на дебат за бъдещето на Западните Балкани.

За форума в Народното събрание дойдоха и посланиците на Северна Македония Марян Гьорчев, на Албания Доника Ходжа и на Германия Кристоф Айххорн. Догодина София и Скопие поемат заедно председателството на Берлинския процес - инициатива, посветена именно на развитето на Западните Балкани.

Един от начините да се запазят младите тук е, като се инвестира в тях чрез програми на ЕС, обясни Габриел. “Имаме добри и не толкова добри цифри. Добрите са по програмата “Еразъм” - от 2014 г. досега 40 хил. души от Западните Балкани са се възползвали от програмата, 84 проекта са финансирани в рамките на научните изследвания”, отчете тя. Но по водещата в научната мобилност програма “Мария Кюри” има диспропорция - 365 са изследователите от Западните Балкани, заминали в ЕС, а само 86 млади учени оттам са дошли да работят в региона.

Габриел изрази надежда, че преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС ще стартират през 2020 г.

В новия си мандат българският еврокомисар ще работи по създаването на виртуална мобилност, както и по програма “Зелен Еразъм”, свързана с екологията. “Аз и екипът ми сме готови да превърнем красивата думичка “синергия” в действия”, обеща Габриел. Обърна внимание на новата инициатива в ЕС - Европейския корпус за солидарност, в който младежи извършват доброволческа дейност в страната си и в чужбина. Спортът също е част от ресора ми. От Западните Балкани вече участват в европейската седмица на спорта, напомни тя.

И председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и зам.-шеф на НС Кристиан Вигенин изрази силни надежди преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония да са факт през 2020 г. Фокусът на българското европредседателство върху Западните Балкани не беше само за 6 месеца, а продължава, отбеляза той.

Мария Габриел, председателката на секция “Външни отношения” на Европейския икономически и социален комитет Диляна Славова и зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин на форума.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари