Бизнес и наука заедно в създаването на Регионални иновационни центрове

https://www.24chasa.bg/novini/article/7975392 www.24chasa.bg

За пореден път Министерството на икономиката чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 подкрепя конкурентоспособността на местния бизнес чрез създаването на регионални научноизследователски структури.

Това стана ясно по време на информационна кампания в различни градове на България за представяне на процедурата за „Създаване и развитие на Регионални иновационни центрове /РИЦ/“.

За първи път в България бизнесът и науката ще могат да създадат място, където една обща идея може да се превърне в реалност - Регионалния иновационен център. Бъдещите центрове ще бъдат в подкрепа на икономиката по места, като чрез сътрудничеството между науката и бизнеса се модернизира икономиката в различни приложни полета.

Основната цел на процедурата е изграждане и развитие на съвременна научноизследователска и иновационна инфраструктура за провеждане на приложни изследвания от отворен тип, които да ускорят икономическото и социалното развитие на българските региони. Бизнесът има водеща роля при създаването на условия за максимално използване на продуктите на Регионалните иновационни центрове, като се внедрят и комерсиализират новите технологии, създадени в тях. Друг важен аспект е създаването на иновационна и технологична култура.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е приблизително 116 млн. лв. европейско и национално финансиране, разпределени поравно между 6-те региона на ниво NUTS2 без област София-град. Минималният размер на един проект е 1,5, а максималният - 7 млн. лв. Интензитетът на помощта е 50% в съответствие с приложимия режим на държавна помощ - „Инвестиционни помощи за научноизследователски инфраструктури“.

Процедурата ще подкрепи съвместни проекти, инициирани от най-малко 3 предприятия с висок иновационен потенциал в сътрудничество с 1 научноизследователска организация, които ще доведат до създаването на капацитет за научни изследвания и иновации в съответствие с приоритетите на „Иновационната стратегия за интелигентна специализация“ (ИСИС) 2014-2020. Предвидено е и участието на една фирма или научна организация от друг район на планиране, когато има недостиг на такива със съответния капацитет, но ако започнат да развиват дейност в района на РИЦ. Допустими за участие са и представители на местните и областните администрации и на неправителствените организации.

Допустими по процедурата са проекти като придобиване на изследователско или изпитателно оборудване за научноизследователска дейност или инфраструктура; придобиване на специализиран софтуер, патенти, лицензи, „ноу хау”; извършване на строително-монтажни работи за текущ ремонт на научната инфраструктура; закупуване на инструменти, материали и консумативи, на компютърно оборудване и софтуер за административни нужди; създаване на мобилни апликации, възможност за безплатно участие в уебинари, виртуални конференции и др.; разработване на нови технологии и процеси и др. Подаването на проектните предложения се извършва само по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) само чрез Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 16:30 часа на 20 януари 2020 г.

Визията за регионалните иновационни центрове е дългосрочна, която трябва да бъде включена в проектното предложение като бизнес стратегия. Особено важно е проектите да имат устойчивост, да продължат да функционират и след приключване на програмата и да се самоиздържат. Те ще могат да се надграждат със средства от следващия програмен период, за който е предвиден значителен ресурс за иновации.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната манекенка Лорин Гудман очаква дете от известен английски футболист. Тя забременяла от него след кратка тайна афера зад гърба на гаджето. 29-годишната сексбомба и пазеният в тайна играч били изненадани от новината, че ще стават родители след авантюрата си. Въпреки това двамата са решили да постъпят по най-правилния начин и да отгледат

Кучето Мон кани на пижамена работилница за мартеници в Пловдив! Малчуганите и техните родители ще могат да измайсторят благотворително сами своите мартенички и да ги закупят срещу минимално дарение от 5 лв. "За да се чувстват участниците като у дома си, ние ще бъдем по пантофи и пижами и всяко дете и родител, които участват в работилничките

Така желаното обединение на левскарите не издържа и седмица. Феновете на "сините" продължават да са разединени и пред угрозата клубът да изпадне във финансов колапс. Те не могат да се разберат дали да подкрепят собственика Васил Божков. Немалка част от привържениците искат да протестират срещу предложения от Валери Симеонов закон