Боил Банов пред Мария Габриел: Да обединим култура и образование с иновации

https://www.24chasa.bg/novini/article/7975833 www.24chasa.bg
Боил Банов и Мария Габриел Снимка: Министерство на културата

Министърът на културата Боил Банов и европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел обсъдиха приоритетите в най-обширния ресор на Европейската комисия за следващия петгодишен период.

Срещата между двамата се състоя в Министерството на културата днес, съобщиха от ведомството.

Сред темите на разговора между министъра на културата и българския представител в Европейската комисия бяха възможностите на страната ни да участва в проектите и инициативите на Комисията, свързани с културата, както и по какъв начин страната ни и богатото й наследство да бъдат представени не само в седалището на европейските институции - Брюксел, но и в другите европейски градове.

Обсъдени бяха възможностите, които дава най-голямата предлагана досега програма за научни изследвания и иновации на ЕС „Хоризонт Европа“ (2021 – 2027 г.) и връзката й с националните или регионални програми, както и рамковата програма „Творческа Европа“ за подкрепа на проекти в културния и аудио-визуалния сектор в областите: кино, телевизия, музика, литература, изпълнителски изкуства и традиции.

Министър Банов и еврокомисар Габриел обсъдиха и конкретни стъпки по отношение на засилването на сътрудничеството с най-голямото обществено движение за опазване на Европейското културно и природно наследство в ЕС - „Европа ностра“, в която членуват близо 250 организации, институции и индивидуални участници, както и продължаването на успешното партньорство с Центъра за изящни изкуства „Бозар“ в Брюксел.

Министър Боил Банов подчерта, че зад голямото признание за страната ни стои и голямото предизвикателство да бъдат обединени културата и образованието с иновациите и научните изследвания и те да заработят като общ екип с общи цели. За страната ни една от най-важните задачи е дигитализацията на културното наследство и на фондовете на културните институти, която би спомогнала за опазването му и за борбата с трафика в европейски мащаб, подчерта министър Боил Банов.

Комисар Мария Габриел от своя страна отбеляза, че нейната цел като ръководител на ресора ще бъде именно работа в посока на влизането на културата в университетите, в креативната индустрия и иновациите, като популяризирането и социализирането на културното наследство е един от водещите приоритети.

Проект, по който Европейската комисия и българското Министерство на културата ще работят заедно, е „Творците срещат училищата“. Идеята на инициативата е световноизвестни имена в областта на изкуствата и културата да влязат в класните стаи на европейските училища и те да се превърнат в творческа учебна среда. Целта е реалното преминаване от STEM към STEAM в сферата на образованието и затова е важна добавката „А“, (за Arts-изкуства), подчерта еврокомисар Габриел.

Министърът на културата увери българския еврокомисар, че в лицето на институцията има партньор в реализирането на всички проекти, свързани с творческите индустрии - важни източници на трудова заетост и икономически растеж.