Видеозавещание на седмицата: Дали Перник не е само началото (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7975874 www.24chasa.bg

Докато Специализираната прокуратура реши кой е виновен и кой невинен за водния режим в Перник, има опасност този проблем да се разпространи със същата острота и в други градове. Тазгодишното засушаване просто изкара наяве много дълго крити слабости на водния сектор.

Първо, обърнете внимание под какво странно подчинение работят ВиК дружествата. Те самите оперират активи за милиони под формата на тръби, станции и водомери и техен принципал, като изключим “Софийска вода”, е регионалното министерство.

В същото време обаче основният ресурс тези дружества - водата, се купува и плаща на ведомство, чийто принципал е екоминистерството.

На всичкото отгоре питейните язовири отскоро се управляват от новосъздадено ведомство, за което отговаря икономическото министерство. Когато трябва да вземат решение, ВиК дружествата трябва да ги съгласуват с местната власт.

При тази странна и сложна субординация ще е цяло чудо ако накрая съдебната власт успее да накаже виновник за хуманитарната криза в Перник.

Трескавото търсене откъде да се намери допълнително вода за язовир “Студена” от друга страна, демонстрира чудеса от неразбиране. Да се копаят нови сондажи, да се пренасочват едва ли не реки отдругаде, да се разкриват стари водоизточници, които не работят от десетилетия... И на малките деца би трябвало да е ясно, че не може току така да се бъркаш на природата и да променяш природни ресурси, още повече пък толкова припряно.

Истинската причина е, че у нас нов язовир за питейни нужди не е правен от десетилетия, а градските водопроводи се докараха до положение да причиняват загуби на вода до 82%. Затова Перник ще е само началото.

ВИЖ ВИДЕОЗАВЕЩАНИЕТО НА СЕДМИЦАТА:

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона