Хокат посланика на САЩ в Турция заради резолюцията за арменския геноцид

https://www.24chasa.bg/novini/article/7975994 www.24chasa.bg
Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу днес осъди решението, като заяви, че това е политическо шоу. СНИМКА: РОЙТЕРС

Американският посланик в Анкара Дейвид Сатърфилд днес бе повикан в турското външно министерство заради резолюцията на Сената на САЩ за арменския геноцид, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

"В нашето министерство беше повикан посланикът на САЩ Дейвид Сатърфилд заради резолюцията за събитията от 1915 г. Заместник-министърът на външните работи Седат Йонал му предаде нашата реакция на това решение", заяви за ТАСС източник от турското външно министерство.

Американският Сенат вчера единодушно прие резолюция, признаваща избиването на арменци в Османската империя през 1915 г. за геноцид. В края на октомври подобна резолюция бе приета и от Камарата на представителите.

Резолюциите, които се приемат поотделно от двете камари на американския Конгрес, нямат юридическа сила и имат препоръчителен характер, отбелязва агенцията.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу днес осъди решението, като заяви, че това е политическо шоу.

Турското външно министерство също излезе с декларация, осъждаща стъпката на САЩ, посочвайки, че резолюцията е един от "срамните примери за това как историята може да се политизира". Министерството заяви, че решението е "деструктивен опит, насочен към увреждане на усилията за развитие на отношенията между Анкара и Вашингтон".

Арменският геноцид е признат от около 30 страни по света и от общността на учените по история. Предполага се, че между 1,2 и 1,5 милиона арменци са били убити по времето на Първата световна война от войските на Османската империя, която тогава е съюзник на Германия и Австро-Унгария, отбелязва Франс прес.

Турция твърди, че става дума за гражданска война, в която са загинали между 300 000 и 500 000 арменци и още толкова турци, и категорично отхвърля тезата за геноцид.