800 наши медици на обучение при най-добрите в Европа за донорството

https://www.24chasa.bg/novini/article/7976452 www.24chasa.bg
Зорница Русинова

Договорен е европроект за 12 млн. лв., търсят се възможности за осигуряване на апартура за трансплантации и по други програми

800 български лекари, сестри и друг медицински персонал ще бъдат обучавани в реномирани европейски центрове по донорнски програми.

“Благодарение на инициативата на Министерството на здравеопазването и на ИА “Медицински надзор” успяхме да договорим европейски проект в подкрепа на Програмата за донорство”, съобщи за “24 часа” зам. социалният министър Зорница Русинова.

Идеята е в рамките на 12 млн. лв. - колкото е одобрената сума, да подкрепим системата за здравеопазване с обучение на кадрите и с допълнителни мерки, така че не само да информираме хората, но и да подготвим специалистите си за тази хуманна дейност”, обясни Русинова.

34 български болнични заведения са донорски бази, като за да изпълняват тези функции специалистите в тях трябва да минат през съответното обучение.

“Договаряме и възможност за осигуряване за апаратура и инструменти за трансплантации в рамките и на други иницативи през Европейския социален фонд”, съобщи оше Русинова.

Част от обучението по европейския проект ще включва и създаването на по-добра организация при извършването на трансплантациите, за да са успешни, обясни зам.-министърката.

Ще бъдат подбирани предимно млади хора, за да се мултиплицират в годините знанията и опитът им, поясни Русинова. В помощ на обучението ще се създаде дистанционна платформа.

“Системата ни трябва да има подготвени специалисти, създадена отлична организация и координация, за да се реагира бързо, както и нужната специализирана техника, за да успеем. Затова ще търсим подкрепа и с европари, които да подкрепят донорската ни кампания”, добави Русинова.

На 5 ноември здравното министерство стартира и кампания, в подкрепа на донорството- “Да! За живот!”. В момента 1151 българи се нуждаят от донор, а за година са направени 44 трансплантации.

Договорен е европроект за 12 млн. лв., търсят се възможности за осигуряване на апартура за трансплантации и по други програми

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача