Районната прокуратура в Перник насочи към министри разследването за водната криза (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7976668 www.24chasa.bg
Пресъхналият азовир "Студена"

Затова го изпрати на колегите си в София

Специализираната прокуратура трябва да разследва причините за водната криза в Перник и околността, защото за състоянието вина може да носят и министри. Това става ясно от постановлението на прокурор Красимира Минчева от районната прокуратура в Перник. Тя изпратила преписката от 150 листа на колегите си от София.

Документът бе публикуван във фейсбук от жена от инициативния комитет в миньорския град. Проверката, която се правеше от окръжната и районната прокуратура, приключи преди два дни. Част от материалите са отделени, за да се установи дали вина имат и длъжностни лица от ВиК - Перник.

В хода на проверката обяснения дал шефът на ВиК - Перник, Иван Витанов. Твърдял, че през април 2019 г. уведомил тогавашната кметица Вяра Церовска, че водата в язовир “Студена” не е достатъчна. Тя наредила вода да се ползва само за пиене. С контрола бил натоварен секретарят на общината. Проверката показала още, че ремонта на язовирната стена трябвало да направи “Хидроконструкция-Хиделито/ХБМ-Карпи” - Румъния. Той бил на стойност 32 млн. лв., със заем от Световната банка, а възложител било регионалното министерство. “До момента не е завършен”, посочва прокурор Минчева.

Шефът на басейновата дирекция в Перник Радослав Георгиев пък твърдял, че през август 2015 г. в РИОСВ било внесено уведомление за извършване на оценка за въздействие върху околната среда от тогавашния министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. То се отнасяло за рехабилитацията на “Студена”.

Районната прокуратура обаче не била компетентна да проверява ремонтите, технологията на изпълнение, изпълнителите и подизпълнителите.

Прокурорката смята, че “министрите на регионалното развитие и околната среда не са положили достатъчно грижи за повереното им имущество”. Затова последвали “щети, а и вреди за човешкото здраве”. На това основание тя изпратила преписката в спецпрокуратурата.

По-късно от спецпрокуратурата съобщиха следното:

На 12 и 13 декември 2019 г. Районна прокуратура–Перник и Окръжна прокуратура–Перник внесоха в Специализираната прокуратура материалите от приключили техни предварителни проверки по реда на надзора за законност за изясняване на причините, довели до режим на водоснабдяването от язовир „Студена“.

Проверките са образувани, след като двете прокуратури се самосезираха, на основание на високия обществен и медиен интерес към кризата с водостнабдяването на града.

Окръжна прокуратура-Перник е поискала от Министерството на Регионалното развитие и благоустройство и Министерството на околната среда и водите отговори на въпроси, изясняващи фактическата обстановка, довела до криза във водоснабдяването. Районна прокуратура- Перник с две преписки е назначила проверки във „ВиК-Перник“ ООД, Кметство-Перник, Областен управител и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

След обощаване на събраните доказателства Районната прокуратура в Перник е констатирала, че са налице данни за евентуално осъществени безстопанственост и престъпления по служба от страна на длъжностни лица от Министерството на Регионалното развитие и благоустройство и Министерството на околната среда и водите на Република България.

Анализът на събраните данни от предварителната проверка на Окръжна прокуратура-Перник сочи, че са налице са достатъчно данни за образуване на досъдебно производство по чл. 219 от НК (за безстопанственост).

Предстои прокурор от Специализираната прокуратура да се запознае с предоставените материали и да прецени основанията за образуване на досъдебно производство срещу евентуални виновни длъжностни лица.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона