Висши чиновници без право на кола от НСО – депутатите почват дебат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7976809 www.24chasa.bg
Разследващи правят оглед на мястото на инцидента. СНИМКА: Кадър: Нова тв

Премиерът: Не информираха навреме и коректно

Гардът не е нарушил правилата, но преди това два пъти го късали на изпит за повишение

Да се ограничи ли обхватът на лицата, които може да се пазят и обслужват от Националната служба за охрана? След поредния инцидент с кола на НСО - блъснатото дете в четвъртък вечерта в София, от “Обединени патриоти” обявиха, че ще инициират такава дискусия веднага след Нова година. Следващата седмица е последната работна на депутатите преди Коледа, на 8 януари отново трябва да са в пленарната зала.

Автомобил на службата, който е закарал секретаря на президента Румен Радев - Димитър Арнаудов, е блъснал 14-годишното момче на бул. “Драган Цанков”. Шофьорът бил сам в колата при инцидента, станал на кръстовището до столичния КАТ.

“Позицията на патриотичните формации в това Народното събрание и в предишните му формати винаги е била за ограничаване обхвата на лицата, които имат право да използват НСО. За нас

тази служба е

излишно раздута

и охранява хора,

които нямат

причина

да бъдат охранявани и обслужвани”, заяви съпредседателят на патриотите Искрен Веселинов пред “24 часа” в отговор на въпрос трябва ли законът да се отвори и от обхвата му да се изключат висши чиовници.

В момента НСО охранява президента и вицето му, главния прокурор, премиера, но и други хора, свързани с националната сигурност, за които има заплахи. Те са тайна и се определят от междуведомствен съвет.

Отделно обаче съгласно правилника на службата транспорт се осигурява на цялата администрация на президентството, на всички министри, конституционни съдии, зам.-шефовете на парламента, председателите на ВКС и ВАС и кмета на София.

В коли на НСО се возят и бившите премиери и шефове на парламента до 4 г. след сдаването на поста, както и чуждите гости с ранг на тези, които ползват транспортната услуга у нас.

“Не говорим само за случая със служителите на президентството. И в Народното събрание според нас няма причина зам.-председателите да ползват НСО. За мен и служителите на Конституционния съд нямат нужда от това, освен ако няма реална причина. Извън премиера, президента, председателя на парламента и може би част от министрите няма логика НСО да бъде натоварвана с толкова големи задачи, да поддържа такъв щат, автомобилен парк и т.н.”, заяви Веселинов. Бе категоричен, че патриотите имат готовност да повдигнат темата, но след ваканцията, за да има време “да обмислим малко предложенията и да направим дебати по нея”.

От ГЕРБ вчера не взеха отношение, но неофициално има индикации, че управляващите единодушно ще подкрепят подобни промени. Засега не е ясен само обхватът им. Още повече че от Брюксел веднага по темата реагира и премиерът Бойко Борисов.

“НСО е пряко на подчинение на президента и дори не бих искал да коментирам. Не обичам да се меся в работата на другите хора, но що се касае до инцидента - хубаво е те по-навреме, по-коректно и бързо да информират обществеността какво е станало. Всеки от нас кара кола и знае, че може да се случи. Пази боже да има такъв инцидент. Неприятно е, но трябва коректно да се каже - колата на коя институция е, имало ли е в нея пътник, или не”, коментира той. Борисов настоя да се сравнят прессъобщенията след катастрофата на шефката на парламента Цвета Караянчева с кола на НСО през септември и този от вчера. “Опитаха се през жълти, фалшиви и дори лайниви, бих казал без извинение, сайтове,

да кажат,

че гавазите на

Борисов са

предизвикали

катастрофата Упрекът ми е, че ненавреме и некоректно информираха обществеността”, каза той.

“Във връзка с отправени журналистически въпроси към прессекретариата потвърждаваме, че не е имало служител на президентската институция в автомобила на НСО при пътнотранспортния инцидент на бул. “Драган Цанков” в София вчера вечерта, както вече беше съобщено от МВР и НСО. Точна информация за причините за катастрофата следва да бъде предоставена от компетентните органи. Споделяме болката на семейството на пострадалото дете и се надяваме за неговото бързо и пълно възстановяван.” Това лаконично съобщение от “Дондуков” 2 бе разпространено в петък в 14,26 ч.

Блъснатото

момче е

притичало през

пътното платно

на булеварда

на червено

Това са разказали свидетели на инцидента пред разследващите. Колата на НСО се движела с 40 км/ч. Валял слаб дъжд, а мястото не е добре осветено от улични лампи. Младши сержантът зад волана не е успял да реагира и е блъснал детето. То се качило на капака на BMV-то и се ударило в панорамното стъкло. Било е с приятел, но той останал на мястото си и не е рискувал да пресече булеварда.

След сигнал на 112 пристигнали служители на Пътна полиция, следователи и шефове от НСО. Разследването се ръководи от Военноокръжната прокуратура, защото шофьорът е младши сержант. Той е на 28 г. и има 3 г. стаж в службата.

В четвъртък вечерта закарал секретаря на президента вкъщи и пътувал към службата, за да остави колата в гаража. Гардът бил в шок от случката. Не е наказван, но е бил късан на вътрешните изпити в службата, за да расте в йерархията, научи “24 часа”. (24часа)

Йотова: Войната срещу Радев

издава страх от негов втори мандат

Страх от втори мандат на президента съзря вицето му Илияна Йотова в престрелката от сряда между държавния глава и премиера. “Започна кампания срещу евентуален втори мандат на Румен Радев. Изявлението на премиера след празника на СДС, че Радев е допуснал падането на военен самолет като командир на ВВС, не го очаквах. Информацията не е вярна. Има засекретен елемент по този случай и до ден днешен не знаем какво се е случило”, каза Йотова пред Нова тв.

След интервю на Радев в сряда с критики към кабинета Бойко Борисов отвърна с думите: “Злоба и омраза на двуличен човек”. Наговарят Радев как ще се кандидатирам за президент, а преди 15-20 г. съм казал, че постът не ме интересува, каза още Борисов. Той не ме харесва, но и аз не го харесвах като шеф на ВВС, тогава падаха самолети, продължи премиерът.

“Никога като командир не съм губил хора и техника!”, засегна се Радев.

“Няма да стана арбитър между президента и изпълнителната власт. Държавният глава и премиерът са две различни личности с различна визия за бъдещето на България”, коментира още Йотова. Тя бе категорична, че конфликт вътре в президентската двойка няма.

За предложението главният прокурор да бъде разследван от независим такъв вицепрезидентът заяви: “Категорично против съм европейски норми да се привнасят в България едно към едно”. (24часа)

Караянчева катастрофира през септември, шофьорът на президентшата паркира в насрещното до бутик за дрехи

Последният пътен инцидент с кола на НСО, но с важна особа в нея, беше на 15 септември. Тогава мерцедесът на шефката на парламента Цвета Караянчева катастрофира на пътя Силистра - Шумен. Ауди, управлявано от жена на 31 г., се включвало в главния път. Шофьорката видяла кортежа на НСО, който точно приключил изпреварване и се връщал в лентата си. Опитала се да направи път, но попаднала на опесъчен терен. Автомобилът е поднесъл и се блъснал в банкета. Така жената зад волана на аудито изгубила контрол над колата и тя навлязла в насрещното платно и се ударила в мерцедеса. Само бързата реакция на държавния гард зад волана спасил Караянчева от по-тежки травми. Тя се отърва със счупена ключица и лежа в болница.

Тази година и съпругата на президента беше замесена в два скандала заради колата ѝ от НСО. Първо не била с включени специални светлини и патрулка ги преследва няколко километра, защото автомобилът минал на червено в София. После шофьорът ѝ навлезе обратно на движението в еднопосочната ул. “Фритьоф Нансен” в София, за да паркира пред бутик, а буден гражданин разпространи кадри във фейсбук как бодигардът спори с пътен полицай.

Преди няколко години кола на НСО, ползвана от шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, се оказа с разхлабени болтове на дясната задна гума. Панов сам съобщи за случката, а до инцидент не се стигна.

През 2013 г. тогавашният премиер Пламен Орешарски се возеше в кола на НСО без задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. Тя изтекла през 2010 г. и не била подновена.

През 2011 г. от службата признаха, че са виновни за удар. Тогава кортежът на президента при излизане от паркинга на театър в Хасково отнел предимство на друга кола. Същия месец “Фолксваген Пасат” бе ударен от кола от кортежа на премиера Бойко Борисов на връщане от Годеч към София. И в двата случая колите с президента и премиера не са били замесени в инцидента. Преди 10 г. коли от ескорта на президента Първанов предизвикаха пътен инцидент до Ловеч - навлезли в насрещното движение и засекли бус, като го изтласкали от пътя. (24часа)